František Matějka: Obhajoba romských mačetářů. Společenská nebo státní objednávka?

25.01.2012 21:31

Klára Samková je svérázná, ale přímá ženská, se kterou jsme se v minulosti párkrát potkali mimo právo.

František Matějka: Obhajoba romských mačetářů. Společenská nebo státní objednávka?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

Chci jí proto v dobré víře věnovat pár vět, protože obhajuje mačetáře z Nového Boru. Prý se přesvědčila, že kauza je mediální objednávkou a má přesvědčit českou veřejnost o tom, že justice má romskou otázku pevně v rukách a útočníci mají dostat exemplární tresty bez ohledu na to, co se stalo ve skutečnosti. Že prý je celá kauza ve vleku „společenské objednávky“…

Vážená paní Kláro, jednu z největších manipulací za posledních dvaadvacet let jsem v oblasti trestního práva viděl v případu z Vítkova. Politici se již v průběhu vyšetřování předháněli ve svých veřejných projevech, čímž společně s mnohými policisty, státními zástupci i soudci v médiích prolomili už tak tenký led. Dočkali jsme se dokonce i opakovaných přímých přenosů ze soudní síně, k čemuž se propůjčila veřejnoprávní (čti státní) televize. Podle mě byl proces s pachateli z Vítkova realizován na základě politické objednávky. Všichni zúčastnění odvedli svůj díl práce a pachatelé dostali horší tresty, než u nás dostávají vrazi za dokonanou úmyslnou a připravenou vraždu.

Vy dnes říkáte, že vyšetřování útoku s mačetami je vedeno pod taktovkou objednávky společenské. Pojďme se u toho, prosím, na chvíli zastavit. Pokud totiž v České republice existují policisté, státní zástupci i soudci, kteří pracují na základě něčí objednávky, jistě nemá takový přístup k aplikaci práva nic společného s rovným postavením občanů před zákonem a s elementární spravedlností. Bohužel se asi shodneme na tom, že u nás takové skupiny existují. Existovaly a budou existovat vždy, protože jsme jenom lidé. Koneckonců toto shodné přesvědčení stavíme na stejném základu, jen každý vidíme v konkrétních případech jiné objednatele. Jenže zatímco u objednávky politické jde nejvíce o osobní prospěch, u objednávky společenské jde podle mě o touhu po spravedlnosti. V takovém případě pak vězte, že společenská objednávka, kterou viníte z údajně tendenčního vedení vyšetřování Vašich klientů z Nového Boru, stojí pro mě osobně podstatně výš, než objednávka politická v případě pachatelů z Vítkova.

Lidé budou Vaše další kroky jistě pečlivě sledovat, stejně jako následné rozhodování soudu. Odejdou-li od něj pachatelé s nějakým směšným trestem jen proto, že tentokrát na stole žádná politická objednávka není, zatímco ta společenská, která netouží po pomstě či osobním prospěchu, ale jen a jen po stejném metru pro všechny bez rozdílu barvy kůže, nebude uspokojena, nebude to trvat dlouho a projeví se to v ulicích. Pamatujte na to, prosím, až budete hledat svá další mediální slova na obhajobu činů Vašich klientů. Děkuju Vám.

S úctou Váš
František Matějka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: František Matějka

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Soudci proti ministrovi

11:24 Zdeněk Jemelík: Soudci proti ministrovi

Když jsem si na České justici dne 3. května 2024 přečetl článek Petra Dimuna „Nebezpečné a destabili…