František Štván: Je hloupý jak daleko vidí?

13.05.2013 17:29

Otázku, která dávala do souvislosti míru hlouposti se schopností daleko vidět, jsme si kladli v dětství, když jsme měli pocit, že někomu z nás přeskočilo. Když poslouchám národohospodářské návrhy premiéra Nečase, tak si myslím, že bychom mu tehdy, i přes nošení brýlí, možná říkali Bystrozraký. Proč?

František Štván: Je hloupý jak daleko vidí?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Petr Nečas

Například za mimořádně hloupé považuji jeho návrhy, které by prý měly snížit nezaměstnanost a náklady na chod státu. Podle mne mají logiku vyhánění čerta ďáblem.

Například chce snížit byrokratickou zátěž podnikatelům. Prý je nutné vytváření pracovních míst nekomplikovat a naopak je umožnit vytvářet. Nevím co tím chce "Bystrozraký" říct, neboť najmout pracovní sílu komplikované není, pokud "Bystrozraký" za komplikaci nepovažuje povinnost se orientovat v pracovně právních zákonech a předpisech. Možná si myslí, že by sepisování pracovních smluv, evidenci pracovní doby, dodržování přestávek na odpočinek, korespondenci se sociálkou a zdravotními pojišťovnami, školení o bezpečnosti práce a vytváření pracovních (hygienických) podmínek mohlo nahradit římské právo, které postavení pracovní síly v zájmu nekomplikovaných pracovních vztahů a vysoké produktivity práce definovalo zásadou - servus nullum caput habet (otrok nemá žádnou hlavu, nemá právní schopnosti).

V duchu "Bystrozrakého" logiky dovozuji, že by přebytečné úředníky, kteří podnikatelům komplikují život, následně poslal na "Pracák", což bych považoval za po odborné péči Chocholouška volající ekvivalent pověstné hlášky z povídky Š+G - nechci tu slevu zadarmo.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.