František Štván: Odpovím Ti, byť se zpožděním, poslanče Jaroslave Foldyno

24.01.2014 21:31

V minulém volebním období jsi se v roli poslance ptal ve sněmovně svých kolegů(cituji ze záznamu PS): "Nicméně, přátelé, vy tady furt skloňujete slovo zneužívání dávek - a víte, co skloňují zase ti lidé, kteří jsou na té druhé straně? Slovo korupce. Protože se dívají na tento parlament, dívají se na zprávy a každý den slyší o tom, kolik se v této zemi ukradne. Takže oni zase jsou ti, kteří zneužívají dávky. Kolik je těch, co to ukradne? Kolik je peněz, o které jsme přišli, a kolik je těch lidí, kteří opravdu fakticky zneužívají dávky?"

František Štván: Odpovím Ti, byť se zpožděním, poslanče Jaroslave Foldyno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jaroslav Foldyna

Přesná čísla Jardo  neznám. Jedno vím určitě. Dávky určené pro ty nejslabší se pro jejich asociálnost zneužít nedají. K jejich zneužíti nedochází ani tehdy, pokud jejich příjemce pracuje načerno. Fakticky je zneužívají ti(neviditelná ruka trhu), kteří tyto lidi zaměstnávají, neboť jim řeknou, ať si k nízké mzdě připočítají právě sociální dávky.Tím pádem jim za práci  platí mnohem méně, než by za ní platili v oficiálním pracovním procesu a to nemluvím o tom, že nemají žádnou prcovně právní ochranu.  Zlobit se na ty co v zoufalství na "otroctví" kývnou by znamenalo zlobit se i na ty, kteří by v koncentráku  z hladu vykradli sklad s potravinami.

K zneužívání sociálních dávek nedochází ani tehdy, pokud si k nim jejich příjemce "přivydělává" kriminální činností, neboť jak by se potom měla označit situace, když luxusně placený vysoký úředník či politik si k platu "přivydělá" klidně i miliónové šibalské částky? Zneužívání mzdy? Já si to myslím, ale tento termín vy politici, na rozdíl od zneužívání dávek,  nepoužíváte. Přesto o konkrétním zneužití dávky, bohužel jen morálním,  vím.

Předseda ČSSD a budoucí předseda vlády Sobotka zneužívá roční několikasettisícovou náhradu na cestovné, neboť de facto nebydlí na Moravě, ale v Praze. Podle mne ji zneužívá i když zákon neporušil, neboť mu údajně není vyplácena za náklady spojené s cestou do náruče své rodiny, ale do regionální poslanecké kanceláře. Zneužívání spatřuji jednak v tom, že projezdit ročně více než 300 tisíc korun na Moravu by znamenalo, že by se v Praze ani neohřál. Druhak, že k funkci  předsedy ČSSD patří non stop vůz i s řidičem. Samozřejmě na účet strany. Premiéra Sobotku z porušení čestnosti (zákon, který si poslanci ušili na míru,neporušil) neomlouvá ani fakt, že si na těchto náhradách mastili, mastí a mastit budou kapsu i jiní poslanci.

Proč Ti to Jardo připomínám? No přeci proto, aby si těm co zítra začnou bojovat proti zneužívání sociálních dávek, a věř, že budou,  pěkně od plic a po "boxersku" řekl, ať drží svoje rozeštvávačské  huby, neboť  i schody vedoucí k neetické a zločinecké  nenažranosti se  mají zametat od shora.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla