Gita Zbavitelová: V pásmu Gazy probíhá rekonstrukce navzdory Hamásu

22.04.2015 16:01

Do pásma Gazy přijelo tento týden 10 ministrů palestinské vlády národní jednoty premiéra Ramího Hamdalláha a 30 vládních úředníků, které tam vyslala palestinská samospráva Mahmúda Abbáse na jednání o vleklém sporu o platy 23.000 zaměstnanců Hamásu.

Gita Zbavitelová: V pásmu Gazy probíhá rekonstrukce navzdory Hamásu
Foto: Archiv
Popisek: Palestina

Ten se ale s ministry vůbec nesešel, a dokonce jim zakázal vyjít z hotelu. Nedostali se ani do svých vládních kanceláří a nakonec z Gazy odjeli, aniž se směli s kýmkoli setkat.

Příhoda názorně ilustruje stav smiřování Hamásu s Abbásovým hnutím Fatah, které před několika měsíci slíbily jednotu dárcům mezinárodní finanční pomoci.

Podle jejich dohody měla na rekonstrukci domů zničených za loňské války s Izraelem dohlížet samospráva, jejíž lidé mají také převzít kontrolu gazanských hranic s Egyptem a Izraelem, aby se přechody mohly otevřít.

Díky tomu dárci Gaze přislíbili pět a čtvrt miliardy dolarů. Dorazila však sotva čtvrtina a s dalšími penězi svět nespěchá – místo harmonické vlády obou hnutí zatýká samospráva na Západním břehu členy Hamásu, protože se ji pokoušejí svrhnout, Hamás se v Gaze mstí členům Fatahu a pásmo dál ovládá sám.

To vše zjevně neví přes 40 západních humanitárních organizací, které si minulý týden stěžovaly, že rekonstrukce Gazy „ještě nezačala“, a připsaly tento stav nikoli neochotě Hamásu dodržet dohodu se samosprávou, ale Izraeli, jenž podle nich uplatňuje nezákonnou blokádu pásma a nepouští do něj potřebný materiál.

Jejich zpráva je plná omylů a nepravd, počínaje tím, že „opraven zatím nebyl ani jediný dům“. Ve skutečnosti jsou otevřené pouze hranice s Izraelem a jen jimi proudí do Gazy humanitární pomoc i stavební materiál. Rekonstrukce je sice pomalá, ale postupuje.

Egyptský hraniční přechod v Rafáhu je většinu roku zavřený a Káhira se systematicky snaží Gazu od Egypta zcela odříznout. Od loňského léta zničila Hamásu skoro 2000 pašovacích tunelů, a podle samotných Gazanů tak zcela zastavila pašování zbraní i potravin.

Egypt už také téměř dokončil dvoukilometrovou nárazníkovou zónu na společných hranicích, kde zboural na 1200 domů, prohlásil ozbrojené křídlo Hamásu za teroristickou organizaci a uzákonil doživotní trest pro každého, kdo bude u hranic kopat tunel.

Podle egyptského prezidenta Abd al-Fattáha Sísího představuje Hamás pro Egypt hrozbu národní bezpečnosti, neboť poskytuje útočiště, zbraně a výcvik teroristům ze Sinaje. Hamás je dnes od Egypta izolován jako nikdy v historii.

Izrael naopak do Gazy denně pouští na 550 kamionů s potravinami, pohonnými hmotami i stavebním materiálem, včetně dříve zakázaného cementu, jejž Hamás používá ke stavbě útočných tunelů.

Od října do Gazy přijelo okolo 100.000 tun stavebnin a peníze na opravy dostalo přes 57.000 Gazanů, kteří zahájili rekonstrukci skoro 12.000 domů, uvádí izraelská nevládní organizace Giša, která tamější situaci podrobně sleduje.

Izrael také zdvojnásobil dodávky vody do pásma a zvýšil počet propustek pro gazanské obchodníky cestující na Západní břeh Jordánu z 3000 na 5000. Rovněž povolil export zemědělských produktů z Gazy a brzy se má vyvážet okolo 1500 tun ovoce a zeleniny měsíčně.

Jelikož Hamás přišel o tunely do Egypta, zkouší pašovat po moři a v kamionech z Izraele. Ten od ledna zachytil více než 100 dodávek kontrabandu; jen v dubnu to byly tisíce elektrod a dalších součástek k výrobě raket, infračervené kamery, dálkové ovládání, komunikační zařízení a elektromotory.

Hamás také pokračuje v rekonstrukci útočných tunelů a ve výrobě zbraní, včetně bezpilotních letounů, buduje námořní komando a rozšiřuje pozemní armádu, provádí vojenské manévry, cvičí bojovníky a palestinskou mládež, testuje rakety a netají se tím, že se chystá na další kolo války s Izraelem, jak nedávno přiznal jeden z nejvyšších velitelů ozbrojeného křídla Izzadín Kásam Marwán Issá.

O rekonstrukci pásma Gazy Hamás velký zájem nejeví, stejně jako nestojí o představitele samosprávy na svých hranicích, byť by pásmu přinesli vytoužené uvolnění blokády. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…