Ivo Valenta: Údajný bývalý olympionik Vejsada trousí nesmysly

04.02.2016 20:36

Kde se vzal, tu se vzal, jakožto pisatel do názorové rubriky Lidových novin, se objevil nějaký Michal Vejsada. Muž, zřejmě těžící z někdejší „popularity“, protože namísto uvedení své současné funkce se podepisuje jako účastník OH v roce 1980. A vzhledem k tomu, že pan Vejsada ve svém příspěvku (který svědčí o absolutní neznalosti problematiky, k níž se vyjadřuje) lže a útočí na mou osobu, rád mu některá fakta objasním. Bohužel mi nenechal k dispozici žádné kontaktní údaje, proto volím formu otevřeného dopisu a doufám, že si ho přečte i samotný pan Vejsada:

Ivo Valenta: Údajný bývalý olympionik Vejsada trousí nesmysly
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Ivo Valenta

Dobrý den pane Vejsado,

reaguji na Váš dopis, zveřejněný v Lidových novinách dne 3.2.2016, pod názvem Sponzoring, který měl posloužit lobbingu. Dovolujete si zde kritizovat nejen mne, ale celou skupinu SYNOT, aniž byste si byl schopen zjistit základní skutečnosti. Snad všechny informace, které jste ve svém komentáři uvedl, jsou lživé.

Domnívám se tedy, že za celým Vašim textem stojí jediná snaha – a to účelová diskriminace mé osoby prostřednictvím nepravd. Snad každý (tedy kromě Vás) již dnes totiž ví, jaké změny proběhly v oblasti vztahu loterních společností k financování sportu a neziskového sektoru v posledních letech. Vzhledem k tomu, že Vy jste si tyto informace nebyl schopen zjistit ani pro účel Vašeho „výtvoru“, rád Vám zmíněné skutečnosti objasním.

Již 4 roky loterní společnosti neodvádějí výtěžek na veřejně prospěšné účely, ale jsou zdaňovány vysokou daní z hrubých tržeb. To znamená, že kromě standardní daně z příjmů právnických osob a dalších povinných poplatků platí tyto firmy navíc ještě další, tzv. loterní daň. Celkově jsou tedy zdaněny několikanásobně více, než jakýkoliv jiný segment podnikání. Pokud tedy nadále tyto společnosti podporují sport, je to pouze jejich dobrá vůle a marketing. Žádný zákon je k tomu nenutí.

Bylo by tedy vhodné, abyste si příště dříve, než zveřejníte další nesmysly a lži, ověřil fakta, o nichž hodláte informovat veřejnost. Jinak totiž svým textem pouze poukazujete na úroveň Vaší inteligence.

V textu se taktéž snažíte radit skupině SYNOT a mně v tom, kam nejlépe směřovat sponzorské aktivity. I tady mne udivuje, že jste si dříve nezjistil klíčovou informaci a neseznámil se s činností Nadace SYNOT. Jistě byste pak ze sebe podobné nesmysly nevypustil. Nadace SYNOT totiž jen za posledních 10 let podpořila téměř 10 000 subjektů či jednotlivců. Mezi takto podpořenými jsou nejen desítky nemocnic, ale také mentálně a tělesně postižení pacienti, vážně nemocné děti, kterým pojišťovny nepřispívají na důležité léky a zdravotní pomůcky, dále sociální ústavy apod. Kromě toho jsou to stovky kulturních, zájmových a vzdělávacích institucí, pro které jsou nadační granty takřka jedinou příležitostí, kde mohou získat alespoň nějaké peníze na svou činnost. V neposlední řadě nadace podporuje také sportovní kluby, jednoty a organizace – včetně těch nejmenších vesnických tak, aby byl sport dostupný skutečně pro všechny.

Vzhledem k tomu, že se Váš text, který je dostupný tisícům čtenářů, nezakládá na pravdě a účelově očerňuje mé jméno i celou skupinu SYNOT, žádám po Vás veřejnou omluvu, zveřejněnou ve stejném periodiku.

Ivo Valenta

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.