Jan Bureš: Poslední šance na řeckou dohodu před Brexitem

20.05.2016 12:38

Řecko se opět vrací do centra dění. Nadcházející týden bude jeden z posledních před hlasováním o Brexitu, kdy budou mít evropští politici šanci dosáhnout dohody s Athénami a především s Mezinárodním měnovým fondem.

Jan Bureš: Poslední šance na řeckou dohodu před Brexitem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Klíčové bude setkání ministrů financí eurozóny příští úterý 24.5., kterého se zúčastní také vyjednávači MMF. Zdá se ale, že rozdíl v postojích MMF a některých členských zemí eurozóny je stále propastný a jednat se bude dál až na konci června… tedy za pět minut dvanáct před velkými červencovými splátkami, na které Řekové nutně potřebují uvolnit další peníze.

Mezinárodní měnový fond dává podle zpráv z tisku dál jasně najevo, že nechce pokračovat ve financování řeckého záchranného programu, pokud eurozóna neodpustí Řekům výraznější část současného dluhu.Angela Merkelová by ale v takovém případě musela žádat o souhlas se změnou programu čím dál víc rozladěný parlament (Bundestag), do čehož se jí před volbami v roce 2017 rozhodně nechce. Problém je, že pokud by MMF bouchl pěstí do stolu a řekl, že se programu neúčastní, musel by nový program schválit Bundestag také. Situace tedy není vůbec jednoduchá. Půjde pravděpodobně o to vymyslet takové změny v programu, které by uspokojily MMF a současně nebyly natolik zásadní, aby nemusely jít do německého parlamentu. Je to svým způsobem skoro hledání nemožného a tvrdá hra může vyústit v klasické vyhrocení řecké situace před mamutí červencovou splátkou Athén ECB a MMF. Tentokrát je situace ovšem jiná v tom, že Řekové mají alespoň na papíře většinu domácích úkolů splněnou. Zásadní spor vyklíčil uvnitř klubu věřitelů.

Jan Bureš

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.