Jan Čermák: Maďarská úroky nezmění, silný forint se na konci roku může hodit

25.11.2014 11:23

Tak zvaná měkká ekonomická data v podobě indexů podnikatelských nálad nepodávají tento měsíc o situaci v Německu zrovna konzistentní obrázek.

Jan Čermák: Maďarská úroky nezmění, silný forint se na konci roku může hodit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Nejprve jsme měli dobrý index ZEW, pak minulý čtvrtek nečekaný propad indexu PMI k hranici 50 bodů a včera naopak nečekaně vzrostl nejdůležitější index Ifo. Neboli viděno včerejším číslem s německou konjunkturou to tedy možná nemusí být až tak zlé, což je nepochybně dobrá zpráva pro českou ekonomiku. Přesto s interpretací měkkých dat opatrně - serióznější závěry ohledně německé konjunktury ve třetím čtvrtletí bude možné činit, až bude k dispozici alespoň jedno měsíční číslo o průmyslové výrobě.

Dnes je na pořadu zasedání maďarské centrální banky, které by tentokrát nemuselo být tak nudné jako v předchozích případech. Ačkoliv maďarská makroekonomická data mluví v poslední době rozporuplnou řečí, tak trhy s pevně úročenými sazbami začínají zvolna zvažovat variantu, že by MNB znovu snížily své základní úrokové sazby.Je přitom dost možné, že pokud by se k takovému kroku rozhodla jedna z výše uvedených centrálních bank, tak se klidně může inspirovat jinou centrální bankou - třeba polskou NBP či samozřejmě ECB. Svoji specifickou roli pak může sehrát i kurz forintu.

My minimálně do konce tohoto roku nepočítáme s tím, že by jak MNB tak NBP k redukci úrokových sazeb přistoupily. Kromě nejednoznačných makroekonomických signálů pak může proti tomuto kroku hovořit i jeden sezónní faktor. Ten souvisí s ročním vykazováním výše veřejného dluhu, který je v případě obou zemí z významné části denominován v cizích měnách. Z tohoto reputačního důvodu pak může být pro MNB i NBP, respektive pro maďarskou či polskou vládu důležité udržet do konce roku silný kurz domácí měny (jež celkový dluh sníží).

Nicméně na začátku roku 2015 mohou být pro MNB i NBP rozdány karty jinak a proto v tomto období další snížení maďarské či polské základní úrokové sazby zcela nevylučujeme.

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…