Jan Dočekal: Umění třebíčských betlemářů obdivují v Rakousku

21.07.2017 20:12

Trojrozměrné výtvarně epické zpodobení Kristova narození, to je betlém. U nás se betlemářství rozšířilo v několika oblastech. Specifickými znaky prosluly betlémy vytvořené v Třebíči. Některé z nich jsou nyní vystaveny v Rakousku.

Jan Dočekal: Umění třebíčských betlemářů obdivují v Rakousku
Foto: Muzeum Karlova mostu
Popisek: Betlém.

Betlémy, s postavami, zvířectvem, se stylizovanými stavbami a s prvky přírody, jsou jímavými projevy umění lidových autorů. Pro epickou monumentalitu, pro dojem, který mohou vyvolat, jsou nejpřitažlivější ony velké, tzv. stavěcí betlémy. S figurkami malovanými na lepence a vpíchnutými do mechového podloží. Z hlediska rozměrů jsou jejich protipólem betlémy skříňkové. Pozorovatel přístupný dojmům, zejména je-li rovněž alespoň kuse zasvěcen i v oblasti výtvarně estetické, může před lidovým betlémem cítit podobné duchovní naplnění, jakého se mu dostane před díly velkých renesančních či barokních malířů a sochařů.

První scéna vítání Ježíše Krista na svět byla dle historických zpráv vystavena v Římě v posledním desetiletí 13. století. Na našem území až o dvě a půl století později z rukou jezuitů. Nejprve v kostelích, pak v sídlech šlechty, nakonec v příbytcích obyčejných lidí. Betlemářství našlo své oddané tvůrce v několika etnografických oblastech. Na Horácku jsou nejcennější plody lidového betlemářství uchovány a ošetřovány v Muzeu Vysočiny Třebíč.

Nejstarší betlém vznikl v Třebíči ve třetí čtvrti 18. století, okolo roku 1760. Nalézal se v rodině Papírníkově. Dle zápisu byl ze dřeva a stromové kůry. Shořel při požáru Třebíče v roce 1873. Iniciátorem a pravým tvůrcem třebíčského betlemářského výtvarně řemeslného stylu stal se později František Hartmann (1791 – 1855). K šíření zvyku stavět betlém, zpravidla docela malý a jednoduchý, umísťovaný za oknem, přispíval prodejem pomalovaných papírových archů, z nichž si stavitelé figurky vystřihovali. Hartmann dal tvůrčí inspiraci svým pokračovatelům Antonínu Čeloudovi, Jiřímu Plottovi, Františku Klausovi, Tomáši Weignerovi a dalším.

Pravý rozkvět zdejšího betlemářství nastal v 19. století, s vrcholem na jeho konci a přelomu do století dvacátého. Kolekce malovaných betlémů v majetku Muzea Vysočiny v Třebíči čitá přes padesát velkých a skříňkových betlémů. Každý autor chtěl být osobitý, mít ve svém betlému něco, co neměl jiný. Proto jsou třebíčské betlémy originální. Vedle darovníků, pastýřů, řemeslníků a rozličných prostých lidí mají realistické scény z chléva i rozmanitost betlémské krajiny. Ta je vlastně krajinou Horácka, jak ji betlemáři důvěrně znali, s balvany a stržemi, jaké byly a mnohde dosud jsou na březích řeky Jihlavy, s krásnými borovicemi, v jejichž sousedství stojí exotické palmy. Jejich obrázky betlemáři nacházeli v dobrodružných cestopisných knihách.

Třebíčské betlémy v Rakousku

V rámci odborné spolupráce Muzea Vysočiny Třebíč a 1. Niederösterreichisches Krippenmuseum (První dolnorakouské muzeum betlémů) ve Vösendorfu zapůjčilo Muzeum Vysočiny Třebíč na výstavu do Rakouska velký stavěcí betlém Josefa Pokorného (1876 – 1957). Vznikal dvacet sedm roků, v letech 1906 až 1933. Druhá část výstavní zápůjčky sestává ze souboru skříňkových betlémů a z dalších sbírkových předmětů. Vybrané betlémy z vösendorfského muzea budou recipročně vystaveny na letošní vánoční výstavě v Třebíči.

Výstava třebíčských betlémů potrvá až do ledna příštího roku, expozice jsou otevřeny každou první sobotu v měsíci od 14. do 17. hodiny, od 18. listopadu každou sobotu, neděli a svátek od 11. do 18. hodiny.

(Zdroje: Jaroslav Martínek, ředitel Muzea Vysočiny Třebíč, Tomáš Hartman, kurátor sbírky betlémů v Muzeu Vysočiny Třebíč a ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla