Jan Urbach: Kupovat o třetinu dražší plyn z USA je možné, ale hloupé

07.10.2018 9:20

„Chci vás ujistit, že evropské státy, které se na tom projektu účastní, podporují ho, staví se k němu pozitivně a přejí si ho společně realizovat,“ řekl rakouský kancléř Sebastian Kurz v průběhu setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v souvislosti s plynovodem Nord Stream II.

Jan Urbach: Kupovat o třetinu dražší plyn z USA je možné, ale hloupé
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Nord Stream

Současně ovšem řekl, že je třeba dořešit některé právní otázky a za důležité označil přihlédnutí k zájmům Ukrajiny jako z hlediska tranzitu důležité země. Putin na konferenci po jednání s Kurzem hodnotil, že poptávky po plynu roste a i nadále bude mít vzestupnou tendenci.

Nákup suroviny ze Spojených států evropskými odběrateli by prý byl při současné ceně hloupostí a rozhazováním. „Bude Evropa kupovat plyn z jiných oblastí, například USA, dražší o 30 procent? Je to samozřejmě možné, ale je to hloupé. A snižuje to vlastní konkurenceschopnost,“ prohlásil ruský prezident. Vyjádřil potom přesvědčení, že „zdravý rozum nás všechny povede k realizaci podobných projektů.

Krátce před setkáním s rakouským kancléřem V. Putin v Moskvě na energetickém fóru prohlásil, že Rusko je připraveno Nord Stream II realizovat i vlastními silami. Připomenul také, že plynovod z Ruska do Německa, který má být dokončen do závěru roku 2019, je čistě „komerčním“ projektem a má naplnit stoupající zájem Evropy o plyn.

Připomeňme, že americký prezident Donald Trump před několika dny na fóru OSN varoval Německo před energetickou závislostí na ruském plynu. Tento jeho přístup je však zejména reakcí na těžbu plynu v USA a potřebou jeho exportu a zisku amerických společností. Větší odběr plynu od amerických společností nedávno při jednání s Trumpem přislíbil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…