Jan Urbach: Turecko rozbíjí Gülenovu ekonomickou síť

26.05.2017 11:52

Turecké orgány převzaly dohled nebo ustanovily správce v 879 společnostech o celkové hodnotě okolo 11,32 miliard dolarů. V těchto firmách je zaměstnáno 45 tisíc osob. Navíc bylo uzavřeno 147 mediálních firem. Akce má souvislost s neúspěšným pokusem o svržení vlády Recepa Erdogana.

Jan Urbach: Turecko rozbíjí Gülenovu ekonomickou síť
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Fethullah Gülen

Od 1. července přebírá stát kontrolu nad bankami, vydavatelstvími a mediálními firmami, které měly mít vazby Fethullahem Gülenem. Právě on měl stát za vojenským vystoupením proti Erdoganovi. Podle vlády Gülen vytvořil nejen protivládní politické hnutí, ale také širokou síť ekonomických subjektů, jejichž zisky financovaly další aktivity, zejména vzdělávacího a sociálního charakteru.

V dubnu Ankara prodloužila o tři měsíce mimořádný stav. Vláda tvrdí, že díky němu je možné rychle a účinně vystupovat proti pučistům. Prezident a vlády mohou v souladu s ústavou obcházet parlament vydáváním dekretů a omezeny jsou občanská práva a svobody.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

15:49 David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

Císař Rudolf II. proslul svojí snahou získat kámen mudrců, který dokáže sprosté olovo změnit na ušle…