Jan Ziegler: Běžencům v Evropě stejné peníze, říká eurokomisař...

14.08.2016 16:00

Další šílenost z Bruselu. Země Evropské unie by měly sjednotit azylové právo a vyplácet stejné dávky běžencům. V takovém případě by prý nebylo nutné zavádět kvóty pro rozdělování uprchlíků. To nemůže fungovat!

Jan Ziegler: Běžencům v Evropě stejné peníze, říká eurokomisař...
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

V rozhovoru pro německý deník Main Post, který převzal iDNES, to řekl eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost Günther Oettinger. „Tyto a podobné nápady jsou hrozné a nesmyslné. Jejich autoři by si měli uvědomit, že právě tímto ničí myšlenku spojené Evropy a přihrávají Brexitům. Něco takového nesmí projít,“ upozorňuje europoslanec Tomáš Zdechovský.

Tento nápad pana eurokomisaře Oetlingera je mimořádně nebezpečný a ve svém důsledku by akorát vyvolal vzpoury obyvatel v chudších zemích Unie. Jestliže by se tento nesmysl podařilo uskutečnit, tak by se stalo, že v takovém Bulharsku nebo Rumunsku by si přidělení migranti žili lépe, než velká část tamních obyvatel, kteří by v mnoha případech i prací vydělávali méně peněz. A místní lidé by se logicky proti tomu začali bouřit a ve svém důsledku by to vedlo k zesílení nenávisti vůči běžencům.

Navíc by to bylo hrubé zasahování do vnitřních záležitostí členských zemí Unie, protože stanovení sociálních dávek včetně peněz pro běžence jsou v kompetenci jednotlivých států, Brusel do toho nemá co mluvit. Takové nápady jsou proti původní a velmi přínosné myšlence evropské spolupráce, jejímž základem je volný pohyb lidí a zboží. To je v pořádku, ale myšlenka stejných dávek pro běžence v celé EU je opravdu hrozným nesmyslem.

Řešení uprchlického problému musí začít důsledným vymáháním práva a střežením vnější schengenské hranice. A přerozdělování uprchlíků navíc proti jejich vůli není řešením migrantské krize. Chtěl bych věřit tomu, že bruselští byrokrati se po Brexitu nad sebou zamyslí a přijdou s nápady, jak změnit EU. Zatím to však na to nevypadá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.