Jaroslav Bican: Odpoví sněm ANO a ČSSD, proč být členem strany či hnutí?

12.12.2014 20:53

Dvě největší politická uskupení u nás pořádají v prvních měsících příštího roku volební sněm. Hnutí ANO plánuje svůj kongres na 28. února a 1. března a účastnit se ho má 184 delegátů. Sjezd ČSSD se koná 13. a 14. března v Kongresovém centru v Praze. Dorazit by na něj mělo kolem 770 delegátů. Ani jeden z obou subjektů v současné době nemá své vedení kompletní.

Jaroslav Bican: Odpoví sněm ANO a ČSSD, proč být členem strany či hnutí?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hnutí ANO 2011

V sociální demokracii po tzv. lánském puči na post prvního místopředsedy rezignoval Michal Hašek a post řadového místopředsedy opustil Zdeněk Škromach. Hnutí ANO z pěti místopředsedů a místopředsedkyň zvolených v březnu 2013 dnes už nezbývá žádný. Čtyři rezignovali krátce po sněmu a Věra Jourová odešla po té, co se stala evropskou komisařkou.

Průběh sněmů, zvolení místopředsedové a místopředsedkyně a jejich další působení poodhalí také to, čím vlastně oba politické subjekty jsou. Nebo ještě lépe, proč by dnes měl někdo do nich vůbec vstupovat. Je možné se v těchto strukturách nějak realizovat, něco se naučit, přispívat k jejich bohatému vnitřnímu životu i prorůstání do občanské společnosti, podílet se na jejich dobrém fungování a skrze ně zvyšovat kvalitu života u nás?

Existuje v tomto ohledu mezi hnutím ANO a stranou, jako je ČSSD, nějaký rozdíl? Andrej Babiš v Otázkách Václava Moravce 7. prosince řekl, že ANO je organizováno stejným způsobem jako ostatní strany. Liší se jen v tom, že na ministerské posty nebo jiné funkce ve státě nenominují své členy, ale sahají vždy po nějakém odborníkovi a pokud ho nenajdou v hnutí, oslovují kteréhokoli občana této země.

Ministr financí tím podprahově říká, že členové stran do nich vstupují, protože očekávají, že si tím zajistí nějaké pěkné místečko, kdežto v ANO jsou občané… Proč? Asi protože věří, že toto hnutí spolu se svým předsedou, který už dokázal, že umí řídit velký podnik, bude stejně úspěšně řídit i český stát a hlavně nebude krást.

Pomiňme účelovost Babišova tvrzení a zkusme si na chvíli představit, že má pravdu. Nenabízí toho obě největší politická uskupení svým členům ve skutečnosti strašně málo? 

A už je jedno, zda se jedná o naději, že z toho pro ně něco kápne či víru, že když budou loajální svému předsedovi, jednou za čas ho potvrdí ve funkci a budou mu vytvářet nutnou kulisu hnutí, tak na tom ČR bude o něco lépe.

Mohou strany a hnutí plnit svůj účel, pokud jejich členové budou pouhou stafáží, která udržuje danou strukturu a dojem, že funguje na demokratickém principu? Právě tento fakt je u ČSSD zdrojem většiny jejích problémů. Výsledkem je pak úbytek voličů. 

U ANO něco takového zatím nevadí. Už zde ale můžeme pozorovat absurdnost toho, když se sice nazývá hnutím, Akcí nespokojených občanů, ale všichni v něm závisí na Andreji Babišovi a visí mu na rtech místo, aby jednali samostatně jako autonomní občané. Co je to však potom za hnutí?

Také ČSSD původně vznikla z hnutí – z toho sociálně demokratického. Dnes už ale není schopná do své činnosti zapojit ani členy strany. Výsledkem je jejich velká fluktuace, protože se zde nemají jak uplatnit. Ke změně by přitom stačilo málo, umožnit členům – v ANO i ČSSD, aby se svojí každodenní činností podíleli na činnosti hnutí a jeho směřování.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…