Jaroslav Michal: VoZP ČR zase o krok napřed

05.11.2014 17:18

Globální svět je zřejmě nevyhnutelnou vývojovou periodou v historii lidstva, novým odrazovým můstkem k dalšímu vývoji. Přináší nám mnoho dobrého i zlého, tak jak to s vývojovými periodami v historii lidstva bývá. Zkrátily se nám vzdálenosti, do jakéhokoliv bodu na naší Zeměkouli se dostaneme v řádu hodin, maximálně dní, zkrátily se nám i vzdálenosti střetu jednotlivých civilizací, náboženských skupin, myšlenkových proudů, a to jak těch lidstvo obohacujících, tak i těch, které jsou fanatické, radikální, bojovné, pro lidstvo nebezpečné.

Jaroslav Michal: VoZP ČR zase o krok napřed
Foto: Archiv
Popisek: Přenos nakaženého infekcí, ilustrační foto

Více než samopaly jsou nebezpečné aktivované biologické zbraně, které se nacházejí v různých krizových oblastech, zejména blízkého východu. Představu, která samozřejmě zdaleka nedosahuje možností případného použití biologických zbraní, si můžeme udělat na aktuálně celosvětově probíhajícím boji s infekcí, která se šíří z některých zemí Afriky, tedy Ebolou. Vyspělé státy světa věnují velké prostředky na zřizování specializovaných pracovišť, která mají v rámci léčebných zařízení zabránit případnému dalšímu šíření nákazy mezi lidi. Takové pracoviště je u nás v nemocnici na Bulovce, ovšem v případě opravdové epidemie by byla jeho kapacita naprosto nedostatečná.

Ovšem řešení se nabízí a je opravdu na dosah ruky. Centrum biologické ochrany Těchonín. Jedná se o Nemocnici s nejvyšší biologickou ochranou, stranou malé obce Těchonín v Orlických horách, vybudované Armádou České republiky pro potřeby nejenom vnitrostátní, ale je k dispozici i členským státům NATO. Pokud by došlo k překročení možností Bulovky po kapacitní, personální a technické stránce, je toto pracoviště připravené pro příjem pacientů v současné době jako záložní pomoc. Zatímco pražská nemocnice Bulovka může přijmout do deseti pacientů, nakažených smrtícím virem, zařízení v Orlických horách je připraveno na izolaci a léčbu 28 pacientů. Tato kapacita může být navýšena ještě o dalších 50 procent a dalších 100 lůžek je k dispozici jako karanténa pro osoby, které se vyskytly v kontaktu s nemocným. Centrum v Těchoníně disponuje vlastním heliportem, mobilní nemocnicí, čistírnou a spalovnou odpadů i pitevnou s histologicko-patologickou laboratoří. Pacienti se převážejí ve speciálních laminátových boxech tak, aby se zabránilo šíření nákazy. Pacient prochází dvěma pancéřovanými dveřmi do prostor, kde je podtlak, okna s trojitými skly. Naopak pracovníci nemocnice se pohybují v přetlakových skafandrech s vlastním přívodem vzduchu. S pacientem komunikují přes mikrofon. Tímto specializovaným zařízením běžně procházejí i vojáci, vracející se z rizikových zahraničních misí. Jde o nejmodernější pracoviště svého druhu ve střední a východní Evropě.¨

Na krizové situace související s šířením smrtelných epidemií jsme tedy celkem slušně připraveni a samozřejmě nerad, ale musím také zmínit případné nebezpečí užití aktivních biologických zbraní, které je samozřejmě mezinárodními úmluvami zakázáno. Toto zařízení je z velké části financováno státem, ale není bez zajímavosti zmínit jednu věc, která jednoznačně staví do popředí Vojenskou zdravotní pojišťovnu ČR a její klienty. V současné době jde o jedinou zdravotní pojišťovnu, která má s Centrem biologické ochrany v Těchoníně smlouvu a případnou péči v tomto zařízení svým pacientům proplácí. Bylo by dobré, aby i ostatní zdravotní pojišťovny dbaly o své klienty a o podporu rozvoje nových technologií a léčebných metod tak, jako VoZP ČR. Může totiž přijít situace, kdy to budou jejich klienti potřebovat.

Jaroslav Michal

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.