Jiří Bátěk: Divná doba aneb Jak nám knihy nastavují zrcadlo

05.05.2016 17:11

„Knihy jsou zrcadly duše.“ Virginia Woolf

Jiří Bátěk: Divná doba aneb Jak nám knihy nastavují zrcadlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Knihovna, ilustrační foto

Dnešní doba je opravdu bizarní. Člověk se již dokáže snadno vcítit do lidí s maniodepresivní psychózou, kteří nejsou schopni ráno vstát ani z postele…

Vrazi z Paříže a Bruselu se vykreslují jako mučedníci, kteří položili život za „svou“ pravdu, a norský masový vrah Breivik slouží jako předloha k divadelním představením.

Tankista Kurt Knispel, bezpochyby šikulka, se vykresluje jako pozapomenutá tanková legenda druhé světové války. Snad by si zasloužil i pomník s věnci a každoroční státní upomínku jeho tragické smrti za přítomnosti čestných salv.

Co ale očekávat od společnosti, kde se válečný hrdina Pavel Vranský (bojoval u Tobruku a v britských RAF u 311. československé bombardovací perutě za svobodu Československa) před celým národem arogantně okřikuje s punkerem Karlem, jak jsme mohli vidět v závěrečné fázi posledního prezidentského duelu. Vadilo to snad jen pár veteránům.

Pozoruhodné to je s literaturou faktu. Vychází knihy jako Můj život s Reinhardem (Lina Heydrich, manželka Heydricha), která až do sklonku svého života věřila, že Reinhard (chudák nebožtík, kterého zlý odboj zavraždil) dělal pro Čechy jen to nejlepší, dále Mein Kampf (kniha dokonce vázaná v plátně se zlatou ražbou), či historické vhledy 19letého Jiřího Klůce Sokolovo ve stínu propagandy, kde autor „boří mýty“. To, že v knize jsou bláboly, ze kterých historikům vstávají vlasy hrůzou, nikoho nezajímá.

Můžeme tyto knižní „perly“ samozřejmě vnímat jako potřebné myšlenkové cvičení a test občanské bdělosti. V tomto světle můžou mít svou hodnotu. Proč se ale nevydávají mnohem cennější knihy? Třeba Nazis on the Run od rakouského historika Geralda Steinachera o tom, jak nacisté na konci druhé světové války využívali Červený kříž a Vatikán při svých útěcích do Jižní Ameriky? Nebo Conjuring Hitler: How Britain and America Made the Third Reich od Preparata, kde se autor pokouší o nový pohled na období světových válek? Tak co, nakladatelé?

Dobrých knih je opravdu velmi málo… a klíčových ještě méně.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Petr Pavel znovu ukázal, že jeho prezidentování je pro naši zemi nebezpečné

14:56 Ivo Strejček: Petr Pavel znovu ukázal, že jeho prezidentování je pro naši zemi nebezpečné

Prezident Petr Pavel o sobě v minulých dnech dal vědět. Nemám na mysli jeho jakousi nehodu na motorc…