Jiří Bátěk: Zázrak jménem člověk aneb Od Japonska po pražské vily

03.01.2017 15:14

Čert vem Průmysl 4.0. „Dle studie Svazu německého průmyslu přinese digitální transformace průmyslové výroby v Německu do roku 2025 dodatečný nárůst přidané hodnoty ve výrobě ve výši 425 miliard eur a firmy by mohly zvýšit svou produktivitu až o 30 %. Musí se ale přijmout politická a ekonomická opatření, jinak hrozí ztráta až 600 miliard eur“ (Energetika 4/2016, Tomáš Ehler). Takže si vyberte – buď příležitost (pro někoho), nebo průser (pro všechny), a to nemusíme zmiňovat ani skutečnost, že se díky robotizaci sociální nerovnost bude ještě zvětšovat. Jak se bude robotizace kamarádit s německou vítací politikou, to je jedna velká záhada – faktem je, že pracovních míst bude ubývat i pro samotné Němce, hovoří se o zániku 2,5 milionu míst do roku 2020. Budou za pár let lidé vůbec potřeba? Problém „co s lidmi“ by částečně mohl řešit nepodmíněný základní příjem. Od něho zas varují psychologové, neb prý povede k hrozivému kolapsu a zahálce.

Jiří Bátěk: Zázrak jménem člověk aneb Od Japonska po pražské vily
Foto: archív autora
Popisek: Dvojka Pat a Mat

Zase ti Japonci!

Musí být ve všem první. Přes čtyřicet procent Japonek a Japonců ve věku 18 až 34 let dosud nezná sex. Japonská vláda je způsobem života mladých Japonců dlouhodobě znepokojena a chtějí zvýšit do roku 2025 porodnost na 1,8 dítěte na ženu. Vše zlé je však k něčemu dobré. Játra a ryby si oddechnou. Vážně! Nerozložené pohlavní hormony odcházejí močí a dostávají se skrze vodu k rostlinám i k lidem, ryby mění pohlaví a mění se i chování mužů. Hormonální antikoncepce také nejvíce zatěžuje játra a zvyšuje nebezpečí zánětu žil. V panenství je tedy skryté pozitivum, které Japonci dosud neodhalili. 

Co je pravda?

Pilát se Ježíše ptal: "Co je pravda?" A Ježíš mlčel. Zřejmě věděl proč.

Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí nám opakoval Havel a v současné době opakuje i místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. Oni vědí, co je „pravda“, co je „lež“, a to je moc dobře. „Pozor na strany typu německé AfD či rakouských Svobodných - jsou to nacionalistické a krajně pravicové strany! To je určitě pravda. Nebo nálepka? Není to vše jen důsledek špatné politiky a nechtěné dítě tradičních stran neschopných řešit problémy a starosti obyčejných lidí? Ale vážím si lidí, co pravdu sebevědomě sdělují a prostě vědí. Tedy sdělují „svou pravdu“ – své názory, které za pravdu přijali. Hledá se pravda? Ale kdeže. Lidé se přeci utvrzují jen v názorech, které už dávno mají za své. Mimochodem, pokud vám uniklo - prohráli jsme „boj o duši a rozum“, což je vážná věc. To nám sdělil europoslanec Jaromír Štětina (TOP 09) jako důsledek zvolení Trumpa a Zemana. A to ti Američani neměli 40 let komunismu! Na co se mohou proboha vymlouvat? Nejen média jim přeci jasně napovídala, že Clintonová je ta nejlepší. Pak holt nezbývá než demokraticky demonstrovat proti výsledkům demokraticky zvoleného prezidenta a protistranu označit nějakou hanlivou nálepkou či raději kulantněji jako pan Halík – volili jej, protože „rezonuje s emocemi na samém dně své duše".

Jo, a ekonom Pavel Kohout nám sdělil, že „TOP 09 je vlastně levicová strana“. Vždy jsem si myslel, že jasná komunikace je jeden z klíčů normálního fungování společnosti. A dnes se šermuje s pojmy, jak se komu hodí.

Když vily mizí...

V památkových zónách Prahy 6 ve Starých Střešovicích a Ořechovce mizí původní vily. Ne tedy do černé díry bez vědomí majitele, ani za to nemůže David Copperfield. Přesto to způsobuje nejednu bezesnou noc či vrásku na čele. Během let 2013-2014 zmizely celkem tři prvorepublikové vily. A někdy je to fakt pech. Třeba případ módní návrhářky Blanky Matragi. Její firma chce rekonstruovat rodinný dům, najme si stavební firmu, ale ta se do toho pustí s takovou vervou, až z domu nezbude skoro nic. Matragi je v šoku, jaké stavařské mouly si to k rekonstrukci přizvala. Jaká škoda, že vila spadla! Následuje šok druhý. Vytáhla jak králík z klobouku projekt na dům nový a radnice Prahy 6 stavbu zamítla. Po více než dvou letech je stále kráter v zemi. A pak si poslouchejte řeči o demokracii a právním státě, když této chudince nějaká radnice hází klacky pod nohy!

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…