Jiří Kubík z MfD: Text o štěpení vycházel z vyjádření Kalouska i Gazdíka

14.08.2012 14:50

Zástupci TOP 09 a STAN před veřejností demonstrovali svou jednotu a články o svém štěpení nazvali výmyslem novinářů. Podle Miroslava Kalouska to je téma leda pro silvestrovský večírek a MF Dnes, která o tom nejvíce informovala, prý klesla na úroveň bulváru. Zástupce šéfredaktora MF Dnes Jiří Kubík ale v reakci upozorňuje, že text byl podložen citacemi představitelů, kteří v nich přiznali, že se oba zmíněné subjekty možná rozejdou.

Jiří Kubík z MfD: Text o štěpení vycházel z vyjádření Kalouska i Gazdíka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Chtěl bych poukázat na to, že v článku jsme citovali jak vyjádření pana Kalouska, tak pana Gazdíka, tedy zástupců obou těchto skupin. Hlavní motiv toho textu byl, zda bude pokračovat spolupráce TOP 09 a Starostů i po skončení letošního roku, protože mají uzavřenu smlouvu o spolupráci, která končí letos v prosinci. Ajak pan Kalousek, tak pan Gazdík v textu vysvětlovali, že je možné, že se rozejdou, protože důvody k tomu jsou.

Samozřejmě oba dva mluvili i o tom, že spolu možná vydrží, ale že i opak je možný. Ten text byl podložený konkrétními citáty, nestavěli jsme na nejmenovaných zdrojích. Bylo to opřené přesně o ně a jestliže teď demonstrují jednotu, tak to chápu. Je před krajskými volbami, takže co mají také dělat jiného, ale to, jestli budou od ledna nadále TOP 09 a STAN spolupracovat, nám zřejmě oznámí až v lednu.

Spolu s textem uvedená grafika, kterou představitelé TOP 09 ironizovali, nesymbolizuje, kdo s kým by se měl štěpit, to rozhodně ne. Ale vyjadřuje skupinky, které k sobě mají blíž a které dál. Ale ta hlavní informace, která v textu byla, se týkala hlavně toho „štěpení“ mezi TOP 09 a Starosty. Tam nešlo o štěpení mezi panem Kalouskem a panem Schwarzenbergem.

Posouvání někam trochu jinam ze strany TOP 09 a STAN je pochopitelné, protože máme před volbami a ani pan Kalousek, ani nikdo jiný z TOP 09 a STAN nemá zájem, aby se před volbami tohle téma probíralo ve všech médiích a vlastně odteď až do voleb se řešilo, jestli spolu budou, nebo nebudou. Chápu, že jim ve volbách tohle téma asi nemusí moc pomáhat.

To může být odpovědí na tu demonstraci, co předvedli na tiskové konferenci. Nicméně znovu bych odkázal na vyjádření, která v tom textu byla zmíněna. Vyjádření pana Kalouska i pana Gazdíka, z nichž je jednoznačné, že oni sami neví, jestli jejich spolupráce bude dál pokračovat, a že oba dva umějí uvést důvody, proč spíš pokračovat nemusí.

Jiří Kubík

(Autor je zástupce šéfredaktora MF Dnes)


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.