Jiří Stránský se díky Kverulantovi vrací do rozhlasu

19.05.2016 16:18

Český rozhlas v závěru minulého roku neodvysílal pravidelnou glosu Jiřího Stránského a chystal se se známým spisovatelem ukončit spolupráci. Kverulant.org to považoval neodvysílání glosy za neomalený cenzurní zásah, glosu nazvanou Budu zlobit dál zveřejnil na své internetové stránce a společně s českým PEN klubem se ohradil proti cenzuře. Protesty obou organizací nakonec vedly k tomu, že Český rozhlas Plus s Jiřím Stránským uzavřel novou smlouvu a dnes dopoledne natočil další glosu. Bez cenzurních zásahů.

Jiří Stránský se díky Kverulantovi vrací do rozhlasu
Foto: Archiv JS
Popisek: Spisovatel Jiří Stránský

Jiří Stránský je významný český prozaik, filmový a televizní scénárista, dramatik a někdejší politický vězeň. Publikovat mohl až od roku 1989. V roce 1992 byl zvolen prezidentem Českého centra mezinárodního PEN klubu, loni pak byl vyznamenán titulem Rytíř české kultury. Stránský publikoval především v Literárních a Lidových novinách a jeho glosy vysílal také Český rozhlas. V závěru loňského roku mu Český rozhlas poprvé za 26 let nedovolil jednu z nich odvysílat. Kverulant.org to považoval za neomalený cenzurní zásah a přinesl tuto audioglosu s názvem Budu zlobit dál na svých stránkách.

Kverulant.org se také oficiálně dotázal Českého rozhlasu, proč proti Jiřímu Stránskému postupoval tímto způsobem. K dotazu se připojilo i české centrum mezinárodního PEN klubu. Protesty Kverulanta, PEN klubu a dalších vedly k tomu, že Český rozhlas Plus s Jiřím Stránským uzavřel novou smlouvu, ve které zaručuje, že autor nebude jakkoliv cenzurován.

Ing. Vojtěch Razima, ředitel organizace Kverulant.org, k tomu dodává: „Jiří Stránský celým svým životem dokazuje, že si zaslouží naši úctu. Jsme přesvědčeni, že jeho názory do veřejnoprávního prostoru patří. Snahu o jejich cenzurování jsme vnímali jako signál, že je ohrožena svoboda slova. Máme vekou radost, že jsme přispěli k tomu, že se kverulant Jiří Stránský vrací na vlny Českého rozhlasu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…