Jiří Vyvadil: Zaorálek může jediné - omluvit se Babišovi a ANO a nabídnout povolební spolupráci

10.07.2017 19:43

Poslední výsledky agentury STEM jen potvrzují, že Andrej Babiš drtivě vede, komunisté posílili a jsou na druhém místě a ČSSD, byť rovněž posílila, je na třetím. Takže změna lídra včele ČSSD nic moc. Ostatní antibabišovské strany začínají soutěžit, zda vypadnou ze Sněmovny či nikoliv… Vypadá to dobře…

Jiří Vyvadil: Zaorálek může jediné - omluvit se Babišovi a ANO a nabídnout povolební spolupráci
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lubomír Zaorálek

V životě jsem strávil s ČSSD 25 let svého života. Byl jsem za ní poslancem i senátorem a tuším 54 let také poradcem jejího předsedy Jiřího Paroubka…

Slibuji, že článek toho typu budu psát po dlouhé době poprvé a zřejmě i naposled…

Ještě v minulých volbách jsem volil ČSSD, ale záhy, kdy Bohuslav Sobotka začal podporovat státní převrat na Ukrajině a ignoroval extrémně nacionalistický a profašistický režim Kyjevu, jsem ze strany odešel. To ovšem nic neznamená, že jsem čím dál tím více nepodporoval vládu ANO-ČSSD (měřeno reálným politickým významem)

Kdo chce, jistě by nalezl několik mých příspěvků na téma úspěšnosti koalice ANO-ČSSD (lidovci vzhledem k jejich podpoře církevních restitucí, podpory dnešních nástupců henleinovců a fanatické rusofóbie byli pro mne nepřijatelní a bral jsem je jako fatální chybu Bohuslava Sobotky).

Skvělé zejména bylo, že strany, které tato veřejnost již odmítla, tj. ODS a TOP 09 neměli šanci na to, aby se znovu dostaly do vlády…a bylo před rokem jasné, že za běžného průběhu věcí ANO + ČSSD vytvoří příští vládu, zřejmě s ústavní většinou…

A potom se to zvrtlo. Znovu, tak jako v minulosti při vládě Vladimíra Špidly začaly posilovat tendence ke spolupráci s pravicovou opozicí, umocněné touhou po obnovení Havlova odkazu. Špidla, Dienstbier, Zaorálek, Otta Novotný, začali lnout tímto směrem…Pragmatický, racionální, ideologicky neutrální, ovšem pro drtivou většinu sociálně demokratických voličů zcela přijatelný a vítaný Andrej Babiš musel být odstraněn…

Andreje Babiše začala ČSSD odstraňovat postupně a postupně podléhala stále více a více hlasům TOP 09 a ODS. Že to bylo pro ni sebevražedné a pro její stoupence nepochopitelné si neuvědomovala. A tak to byl boj o dotace pro biořepku, Čapí hnízdo, zákon antiBabiš o zbavení majetku Andreje Babiše a naposledy o jeho odvolání.

Stejně tak děsivé bylo, že ČSSD podléhala omezené části médií, jejichž dopad na širší veřejnost byl, je a bude mizivý: Respekt, Reflex, Echo 24, Forum 24 atd.

Po každém útoku Babiš logicky posílil. Jedna chyba se stát může. Ale opakovaná nikoliv. Ale, že v ČSSD nepochopili, že v očích veřejnosti logicky Babiše posilují, protože i pro voliče ČSSD bylo nepřijatelné, že vládní strana čím dál agresivněji útočí na svého koaličního partnera, to se v demokratické společnosti, kterou ČSSD spolu s opozicí měla plná ústa, lidsky a morálně nemůže tolerovat. Zatímco před rokem měla ČSSD kolem 20 %, dnes má oněch 10 – 13%.

Zatímco před rokem by vláda ANO - ČSSD téměř s jistotou měla perspektivu budoucího vládnutí, dnes je jediné jisté: Babiš premiérem určitě bude a možná ani nebude potřebovat partnera, pokud odpadne bizarní koalice Lidovci – Starostové a zřejmě i TOP 09.

ČSSD zvorala všechno a navíc v době, kdy v Evropě mainstreamové levicové vládní strany upadají. Zanikly u sousedů, v Polsku, Maďarsku, SPD prohraje zřejmě v Německu, v Holandsku je rovněž téměř vyzmizíkovaná.

Je nepochopitelný nedostatek předvídavosti celého vedení i všech poradců ČSSD…Bělohradský správně opakovaně poukazoval, že jediná šance pro standartní a mainstreamovou ČSSD je spolupráce s antiestablishmentovou stranou Andreje Babiše… To dává nové impulsy, nové pohledy. Nepochopili to.

Luboš Zaorálek je součástí systému, který je zde budován po 25 let a neumí a zjevně ani nemůže se od něj oddělit.

Sám rozhodně nemůže dosáhnout 25 %, jak říká. Nemá, co nového a osvěžujícího nabídnout.

Ale vlastně má: Omluvit se jako lídr ČSSD za podraz, který on sám i celá jeho strana učinila proti ANO a nabídnout kvalitní a solidní spolupráci ANO, jako budoucímu vítězi příštích voleb. Když to neudělá, ať už nedělá nic…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

16:59 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

Petr Žantovský ve svém pravidelném „Jak jsem potkal knihy“ tentokrát vybral pro májové čtení báseň o…