Karel Světnička: Smrad z Chovancových kanálů příčinou pádu šéfa GIBS?

15.11.2015 7:33

Tlaků na odstoupení šéfa GIBS bylo hodně, ale nejsou jen pověstným zástupným "Vrtěti psem" k odklonění pozornosti kanalizačního smradu?

Karel Světnička: Smrad z Chovancových kanálů příčinou pádu šéfa GIBS?
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivan Bílek v pořadu ČT Hyde park

Tak nám Bílek odstoupil. Odešel velet GIBS (Generální inspekce bezpečnostních sborů), když vedení Policie záhadným (určitě Věcmi veřejnými Vítka Bárty a jeho nohsledů Radka "Rajóna" Johna a Františka "Nepostradatelného" Vavery nezmanipulovaným) výběrovým řízením získal hodně vzdělaný a hlavně stejně inteligentní Petr Lessy. Ivan Bílek přišel do organizace, kterou už dávno dávali dohromady různé struktury poschovávané v zákulisí politických stran, kterým nevadila jejich minulost. Bílek tak dostal do vínku "armádu", kterou si nejenže z valné většiny nevybral, ale dokonce nešlo ani čekat, že mu bude nakloněna. Tomu odpovídaly výsledky, kdy mnozí spíše hledali cesty, jak věci nešetřit nebo naopak je postupovali těm, proti kterým stížnosti a podněty směřovaly. Vyprávět by o tom mohla celá řada občanů i příslušníků, konkrétně třeba jedna nejmenovaná, nedávno účelově degradovaná a šikanovaná kapitánka - inženýrka ekonomie od celníků.

Kritika Bílkovy rozhádané a ne moc funkční organizace byla většinou oprávněná. Ať to bylo od různých občanských iniciativ, nebo od jednotlivých publicistů. Jenže těžko překonávat lenost a nechuť zažitých inspekčních pořádků v GIBS, když měli vše ze zákona jisté a nadstandartní. Když se nedopustí nějaké nezákonnosti, tak proč si pálit prsty nějakým vyšetřováním. Když se nic nevyšetřuje, tak se chyba neudělá. Nebezpečí naopak hrozí při činnosti, která je zákonem požadována.

A opět uvedu například pokrytí zřetelné korupce ve vedení celníků. Ředitel Celní správy prokazatelně přijal devět slitků zlata. Jeho nadřízenému Andreji Babišovi to nevadilo. Oněch slitků zlata bylo rozdáno celkem deset tisíc. Nedostávali to běžní a sociálně potřební občané, ale různé špičky naší justice a vyšetřujících orgánů. Takže se nelze divit, že se jim tato korupce korupčně nejevila. Podobné krytí a ignorování nezákonností příslušníků GIBS k vyhození řady osob bylo více než dost.

Cože teď tak najednou byl zájem rovnou na odchodu komunikativního Bílka? Občanští aktivisté ani publicisté dlouhou dobu ničeho nedosáhli. Nakonec frontální útok na šéfa GIBS zahájil pověstný dočasně bývalý zelinář Chovanec. Po čase se k němu (že by poslušně?) přidal Bohouš Sobotka t.č. premiér, než bude i on zelinářem odsunut. Po nějaké době, aby netrhal partu a kopnul si do nepopulárního plukovníka, se přidal se i Andrej Babiš, i když lze pochybovat, že má o GIBS jakýkoli přehled, zvláště když si s ním pořád bez kontroly dělají, co chtějí, někteří z vedení jeho celníků.

Bílek pochopil a ... odstoupil. Hned se objevila stará "osvědčená sovětská řešení". Zelinář chce, aby GIBS byla opět pod vnitrem, tedy pod ním. Sovětské řešení dostalo i podporu z Hradu. Že by tam byli také nějací sovětší poradci jako u zelináře? Aby však zelinářova policejní moc byla zcela absolutní, chce do svých rukou i Policejní akademii. Nestačí mu, že by on sám, plzeňský turbostudent, rád rozdával vysokoškolské tituly svým věrným, například hasičskému bakaláři a plagiátorovi Františku Vaverovi - třeba jako dáreček k jeho půlkulatým narozenínám v pátek za týden. On chce kontrolovat naprosto vše: výuku policistů - nebudeš-li poslušný, tak policistou nebudeš!! A k tomu kontrolu kontroly policistů i dalších bezpečnostních složek. Mao-ce tung říkal, že strana musí vládnout pušce a ne aby puška vládla straně. Soudruh zelinář Chovanec jde mnohem dál. Ne rodná strana, ale on sám chce vládnout všem složkám (policie) přímo nebo zprostředkovaně pomocí jím řízené Inspekce bezpečnostních sborů. Žeby inspirace jinými, také socialistickými soudruhy, těmi nacionálními německými z třicátých let?

Vše se začalo údajně pro jakési vyšetřování v Olomouci. Jedna z tisíců akcí dotovaných z EU se někomu nelíbí, tak se šetří. Šetří se jich hodně, ale jen tady do této jedné byl do dění zatažen i plukovník Ivan Bílek. V čem asi může být ten rozdíl oproti jiným stovkám případů šetření financí z EU?

Je již dnes legendou, jak jeden český premiér ve sdělovacích prostředcích prohlásil, že slyší trávu růst..(asi tím nemyslel cannabis k léčebným účelům). Dneska by mohl říct, že neslyší vítr ze strnišť na Hané, ale cítí pořádný smrad z tamní kanalizace, která je záhadně dlouho budována za miliardy. Jakoby ten kanalizační smrad chtěl naznačit, že je tam skryt "desátek" (i větší podíl) na volební kampaň rodné socialistické zelinářovy partaje. Ne nadarmo se budování této kanalizace začíná říkat jesenicko-hanácký Buštěhrad (Pro připomenutí: troškař a shodou okolností v dané době také sociání demokrat Dr. Rath měl za rekonstrukci zámku Buštěhrad dostat úplatek ve výši 7 mil. korun, přestože na to nešla ani koruna).

Miliardová stavba kanalizace je dostatečně daleko od Prahy, tak u ní pro hlídání účelnosti a hospodárnosti platí pověstné hanácké rčení: "Pán Bůh vysoko a Babiš daleko". Jenže policisté zas tak moc daleko nejsou. Uhlídat se dají nejlépe tím, že budou všestranně od jejích vzdělávání přes jejich práci až po jejich prohřešky hlídáni VELIKÝM ZELINÁŘEM. Ostatně legalizaci podobné mafie si už sociální demokraté vyzkoušeli podvodem zvaným zákon o státní službě.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Divé činy v pozadí divočiny

9:39 Ladislav Jakl: Divé činy v pozadí divočiny

Až pojedu zítra (3. května) od Mariánských lázní směrem na Cheb, budu se dívat doprava. Což se na to…