Miloš Krejník: Proč nevolit nejmenší zlo

22.10.2013 11:53

Neustále se setkávám s lidmi, kteří hodnotí svou politickou volbu jako volbu nejmenšího zla. Volba nejmenšího zla může být obhajitelná, pokud neexistuje lepší volba, nebo lepší volba existuje, ale nemůže uspět.

Miloš Krejník: Proč nevolit nejmenší zlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Většina lidí, volící nejmenší zlo, argumentuje právě tím, že sice existuje lepší volba, ale ve volbách by jimi preferovaná strana nepřekročila 5% hranici, a jejich hlas by tedy byl zbytečný. Pokusím se vysvětlit, proč se v takovém případě nemusí jednat o vyhozený hlas.

Budování kvalitní politické strany není záležitostí několika měsíců, ale jedná se o dlouhodobou, promyšlenou a soustavnou činnost (nehledě na to, že se tento fakt některé pseudostrany snaží popřít). Výstup této činnosti může ovlivňovat celý náš život i životy dalších generací. To znamená, že Váš hlas není investicí na pár let, je to investice na celý život. Z tohoto důvodu je žádoucí v horizontu celého života uvažovat stejně tak, jako bychom uvažovali u jiných celoživotních investic, jakou je např. investice do nemovitosti. Jsem přesvědčen, že nyní v ČR kvalitní politické subjekty existují a díky občanům uvažujícím v dlouhodobějším horizontu se jejich volební základna rozrůstá. Pokud takový subjekt podpoříte, nebude se v žádném případě jednat o vyhozený hlas, ale o urychlení růstu subjektu, který bude v budoucnu ovlivňovat naši společnost, a do kterého se proto vyplatí investovat již nyní.

Další argument, proč se nejedná o vyhozený hlas, se týká financování politických stran v ČR. Politická strana, která ve volbách do Poslanecké sněmovny získá alespoň 1,5 % hlasů, dostane 100 Kč za každý hlas. Stálý příspěvek činí ročně 6 000 000 Kč pro stranu a hnutí, které získaly v posledních volbách do Poslanecké sněmovny 3 % hlasů. Za každých dalších započatých  0,1 % hlasů obdrží strana a hnutí ročně 200 000 Kč. Obdrží-li strana a hnutí více než 5 % hlasů, příspěvek se nezvyšuje. S tímto způsobem financování politických stran osobně nesouhlasím, jelikož staví nově vznikající subjekty do konkurenční nevýhody. Nicméně je to další argument, proč nepovažovat svůj hlas za vyhozený v případě, že Vámi zvolená strana přesáhne alespoň hranici 1,5 %. Tímto příspěvkem strana svůj handicap sníží, což zvyší pravděpodobnost jejího úspěchu v budoucnu.

Volba nejmenšího zla není promyšleným strategickým gestem, jak si většina takto volících myslí. Jedná se velmi často o krátkozrakou a iracionální volbu, která z dlouhodobého pohledu ubližuje naší společnosti. Přemýšlejme o volbě, inspirujme svou volbou ostatní a spoluutvářejme stát, který je postaven na našich upřímných názorech a nikoliv na principu nejmenšího zla.

Proto volím a podporuji Stranu svobodných občanů.

Miloš Krejník

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …