Miroslav Fořt: Šílený Hamlet

12.02.2016 16:02

Zdá se, že se zde schyluje k tragédii Shakespearovského formátu. Starosta Štyler usoudil, že se jedenáctý pražský obvod obejde bez hlavního města. A udělá si z něj město samotné. S vlastní policií.

Miroslav Fořt: Šílený Hamlet
Foto: hpp11.cz
Popisek: Jiří Štyler

Zpráva z tisku:

Radnice „Jižáku“ ovládaná Hnutím pro Prahu 11 připravuje odchod městské části ze struktur metropole. Motivem pro vytvoření samostatné obce Jižní Město jsou vyšší daňové příjmy a kontrola nad územím. Vedení Prahy 11 tvořené z velké části legendárním sídlištěm začalo připravovat plán na odštěpení části od hlavního města.

„Máme metodiku, jak z městské části Praha 11 udělat obec Jižní Město. Je to otázka pár let,“ uvedl starosta a současně předseda Hnutí pro Prahu 11 Jiří Štyler na nedávném setkání s občany

Zdá se, že se zde schyluje k tragédii Shakespearovského formátu. Starosta Štyler usoudil, že se jedenáctý pražský obvod obejde bez hlavního města.  A udělá si z něj město samotné. S vlastní policií. Má to však dva háčky.  Ten první je v zákoně – Podle zákona o hlavním městě Praze je oddělení městské části možné jen tehdy, když územně sousedí s jinou obcí. „To není případ Prahy 11. K hranicím nejbližší obce mimo území hlavního města Prahy ji ještě brání městské části Kunratice, Šeberov nebo Újezd u Průhonic,“ komentoval advokát Bystrík Bugan. Druhý háček je v tom, že lidé, kteří se sem stěhovali, chtěli bydlet v Praze. Nikoli v jakémsi satelitu bez dodělané infrastruktury.

Autoritativní (někdo dokonce říká až diktátorské)řízení Jižního Města již pocítili developeři – dokud tady budu já, nedáte cihlu k cihle. Územní plán pro mě není až tak závazný. Pocítil ho i obchodní řetězec Glóbus, který zde chtěl postavit malý hypermarket – dokud tady budu já, budete mít problém. Nebo:  dokud tady budu já, bude zde fungovat jen fotbalový oddíl, který řeknu.

Jinak řečeno – chci mít nad územím moc.  Ale ad absurdum, pronajme si starosta několik vagónů metra? Koupí autobus a bude vozit lidi do Prahy za prací a zábavou? Vydá vlastní měnu? Když už bude mít vlastní policii, postaví i vlastní vězení?

Osvícený panovník, to už tady bylo.  Kdo ale svítí na starostu a čím? Světla ramp to asi nebudou. V divadelní hře říká král Poloniovi, jak zacházet s Hamletem:“ Šílenství mocných nesmí chodit nehlídáno!“. Kdo však ohlídá starostu?

Shakespearovo pojetí zachycuje rozklad tradičních hodnot, rostoucí izolaci individua a hluboký rozklad řádu. Nakonec jsou všichni mrtví. Až na Horacia. Který jediný živý zůstal. Doufejme, že tentokrát zůstane na živu zdravý rozum.

Mirek Fořt
publicista

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.