Praha 11 nesouhlasí s výstavbou obřích věžáků v místě bývalého kina

11.11.2023 7:04 | Tisková zpráva

V místě bývalého legendárního kina Galaxie na Hájích plánuje investor postavit dva obří věžáky o 21 patrech. Městská část se s tím smířit nehodlá a schválila usnesením Rady MČ Praha 11 námitky do územního řízení. Podle původního plánu území se v minulosti počítalo jenom s nízkou výstavbou.

Praha 11 nesouhlasí s výstavbou obřích věžáků v místě bývalého kina
Foto: Praha 11
Popisek: Radnice Prahy 11

Městská část pod vedením starostky PhDr. Šárky Zdeňkové se rozhodla bránit proti tomuto záměru. Nesouhlasí ani řada místních, včetně představitelů okolních domů. Plánovaných 277 nových bytů a několik pater administrativy přinesou obyvatelům mimo jiné problémy v dopravě a parkování, které je už nyní katastrofální.

Vyjádření Šárky Zdeňkové: „Jako starostka vzešlá z občanského prostředí považuji záměr dvou výškových budov Duo Galaxie za šílený. Osobně jsem občany i SVJ v okolí Galaxie o zahájeném řízení informovala, aby věděli, že zapojit a vyjádřit se je důležité. O podání námitek do územního řízení je podle mých informací velký zájem. Termín podání námitek je právě zítra, tedy ve čtvrtek 9.11.2023.“

K zhlédnutí doporučujeme reportáž z místa ze dne 3. 11. 2023 ZDE
Oznámení občanům Hájů ze dne 11. 10. 2023 ZDE

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí

Doplňující informace

Městská část Praha 11 je dlouhodobě pod tlakem masivní výstavby. Přestože jsme jednou z nejhustěji obydlených městských částí a veřejná vybavenost praská ve švech, jsme stále místem, kde si investoři představují na všech možných i nemožných místech stovky bytů. A s tím přirozeně souvisí nároky a zátěž na okolí. Městská část je obzvláště proti výstavbě v rámci stabilizovaného území, u kterého je již územním plánem řečeno, že je dokončeno a tedy nepředpokládá se budoucí masivní zástavba. Parkování je samozřejmě obrovský problém již nyní. Navíc byly zákonné podmínky pro nová parkovací místa sníženy na úplné minimum. Stránka 2 z 2

Takto masivní výstavba bezesporu zasáhne široké okolí Hájů. Nejde jen o několik let trvající stavbu samotnou, ale o celkovou zátěž území, např. vyšší počet obyvatel zvýší nároky na školská zařízení, zvýší se potřeba parkovacích míst v lokalitě, která je již nyní katastrofální. Toto vše musí radnice městské části řešit a nelze ji z takto významných projektů vynechat z jednání, což investor udělal. V neposlední řadě dojde k narušení současné dominanty a symbolu Jižního Města – sousedních dvojčat Kupa. Panelové domy v okolí dosahují 4 – 13 podlaží, developer chystá věže dvakrát 21 pater. Obyvatelé Hájů jsou mnohdy dlouhodobě bydlící starousedlíci, kteří mají k oblasti Galaxie vztah.

Hájům chybí kulturní dům, lokalita je ideální pro kulturní a občanskou vybavenost a v případě podpory obyvatelstva budeme všemi možnými prostředky a způsoby pracovat na podpoře této představy.

Praha 11 se nachází jižně až jihovýchodně od centra metropole. Sestává ze dvou katastrálních území: Chodov a Háje. S městskou částí sousedí mimo jiné Praha-Křeslice, Praha-Šeberov a Praha-Újezd. Ty společně s MČ Praha 11 tvoří jeden správní obvod. Rozloha obvodu je 2185 hektarů a k 30. září 2022 zde bylo hlášeno 80 658 obyvatel včetně registrovaných cizinců. Správní obvod Praha 11 je tak šestý nejlidnatější v metropoli. Je jedním z nejhustěji zalidněných míst v Česku. Výkon samostatné a přenesené působnosti v něm zabezpečuje Úřad městské části Praha 11.
Radu městské části tvoří devět členů koalice Hnutí pro Prahu 11 (4), Piráti (3) a PRAHA 11 SOBĚ/Zelení (2). Starostkou MČ Praha 11 byla 21. prosince 2022 zvolena Šárka Zdeňková (HPP 11). Městská část Praha 11 má 35členné zastupitelstvo. Jednání zastupitelstva jsou veřejnosti přístupná a konají se obvykle desetkrát ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…