Paroubek: Stabilita Babišových preferencí, vzestupy a pády jiných

06.10.2017 21:20

Podle průzkumu STEMu, který patří k těm přesnějším agenturám pro výzkum veřejného mínění, by volby, pokud by proběhly začátkem října, vyhrálo s náskokem několika koňských délek hnutí ANO.

Paroubek: Stabilita Babišových preferencí, vzestupy a pády jiných
Foto: hns
Popisek: Jiří Paroubek v půlnočním rozhovoru

ANO by získalo 27,7 %. Jeho pronásledovatelé, KSČM a ČSSD, jsou na tom zhruba stejně. Obě strany mají podle tohoto průzkumu méně než 12 %. Řekněme si ovšem otevřeně, že ne všichni komunističtí voliči tazatelům sdělují, že budou volit komunistickou stranu, takže výsledek komunistů by mohl být reálně někde mezi 13–14 %.

A naopak, podle interních informací z Lidového domu, má vedení ČSSD k dispozici výsledky průzkumu, podle kterého by ČSSD ve volbách mohla dosáhnout jednociferného výsledku, tedy číselně vyjádřeno, 8,5 %.

Zdá se tak, že výsledek ČSSD se v tom lepším případě bude pohybovat mezi 10–12 % hlasů a stále ještě hrozí pád volební podpory této strany až k číslu, které je blízké rozsahu jádra voličů, jež ČSSD chtějí volit za všech okolností (8%). Jaké jsou příčiny tohoto stavu, je předčasné analyzovat. Také proto, že pokud by to právě teď učinil bývalý předseda ČSSD, stranu by to nesporně poškodilo před volbami, protože by to ukázalo na slabá místa v její činnosti.

Slabá místa má pochopitelně každá strana, ale je otázkou, proč se ČSSD v těch posledních sedmi letech vytrvale propadá a propadá, pokud jde o vývoj voličské podpory. Z těch 22,2 %, tedy vítězného výsledku ve sněmovních volbách v roce 2010 (tehdy jsem se za tento výsledek hluboce styděl), je dnes zhruba na polovině podpory voličů. Nemluvě pak o volebních výsledcích strany v letech 2006-2008, které se pohybovaly mezi 33 až 36 %. Kdeže ty loňské sněhy jsou... Sociální demokracie dosahuje současných preferencí po čtyřech letech více či méně produktivního vládnutí, což se zdá být neuvěřitelné.

Na dalším místě za komunisty a ČSSD je v průzkumu SPD s 9,2 %. SPD je stranou protestu a v jejím případě se jedná o působení na zhruba stejný typ voličů, kteří jsou připraveni volit hnutí ANO. Proto v poslední době vede A. Babiš euroskeptické řeči, vymezuje se vůči euru i vůči imigraci…

T. Okamura je v tuto chvíli nejschopnějším populistou v zemi a je se svou formací, které snad nemá ani smysl říkat strana, schopen dosáhnout dvouciferného volebního výsledku.

Za Okamurou se podle průzkumu krčí další strana v pořadí, druhdy slavný vítěz voleb, ODS, se 7,5 %, tedy se zhruba stejným číslem preferencí, jaké mají Piráti (7,4 %).

Jak je zřejmé, hlasy recesistů i liberálně uvažujících voličů, kteří v každých volbách hledají nového spasitele, aby se od něj za čas chladně odvrátili, se teď soustřeďují na Piráty. A podobně jako jsou spojitými nádobami hlasy pro hnutí ANO a Okamuru, tak je spojitými nádobami i volební potenciál Pirátů a TOP 09.

Profesionální politik M. Kalousek z toho musí být nutně frustrován, a to zejména když v předvolebních debatách slyší naprosto nekvalifikované, srandovní názory prezentované představiteli strany Pirátů. Ve sněmovně se můžeme těšit na dobrou zábavu, kterou nám poslanci této strany připraví…

Až za TOP 09 je s 6,8 % KDU-ČSL. Potenciálem této strany zůstávají i nadále hlasy katolických voličů, ale ani po čtyřech letech úspěšné vlády se sekulárními stranami se této klerikální straně nepodařilo setřít ze sebe odér spojení s politickým katolicismem. Jinak řečeno, volební potenciál strany se za čtyři roky nerozšířil.

Pokud se ovšem díváme na sociální demokracii a srovnáváme lidovce s ní a s dalšími klasickými stranami pravice, je to u lidovců ještě úspěch. Do parlamentu by podle průzkumu nepronikli ani Zelení, ani Starostové.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…