Pavel Smutný: Na Ukrajině se bojuje nejen za nás…

17.03.2022 15:02 | Komentář

Probíhající válka na Ukrajině přinese mnoho změn, jež se budou týkat nejen Ruska. Současná Ukrajina se nám mění před očima a stejně tak se mění i naše nazírání na ni. Vzpomeňme si, že ještě před necelým měsícem bylo na tento stát a jeho obyvatele nahlíženo s mnohými předsudky a negativními stereotypy. To se však nečekaně rychle změnilo, a to díky tomu, jak ukrajinský stát a ukrajinský národ obstály v mezní situaci.

Pavel Smutný: Na Ukrajině se bojuje nejen za nás…
Foto: regionalnitelevize.cz
Popisek: Rytíř umění a literatury a prezident Česko-izraelské smíšení obchodní komory Pavel Smutný.

Kromě celosvětových změn by nás, coby obyvatele České republiky, mělo v současné chvíli zajímat především to, jak se změní naše země, její postavení a vnímání v mezinárodním kontextu. Jako presidenta Česko-izraelské smíšené obchodní komory mě pak samozřejmě zajímá sledovat politické aktivity, ekonomický vliv a celkovou pozici Státu Izrael.

Zamysleme se nejprve nad tím, jak se mění Evropská unie jako celek. Návštěva českého premiéra Petra Fialy v Kyjevě byla demonstrací nejen podpory čelních představitelů z řad států střední Evropy, ale v určitém významu byla i bojem právě za Brusel a celou Evropu. Česká republika se tímto aktem vrací do čela zahraniční evropské politiky, jež byla historicky vždy založena na vzájemné solidaritě, demokracii a lidskosti. Tento počin zanechal některé přední západní státníky doslova oněmělé. Sám jsem měl možnost sledovat reakci, nebo vlastně „nereakci“ na tuto cestu přímo z Paříže – tedy ze země, která vždy dominovala evropské diplomacii, aktuálně předsedá Evropské unii a v červenci letošního roku předá předsednictví právě naší zemi.

V tomto kontextu je proto potřeba si položit otázku: Co bude dále s Evropskou unií a s naším postavením v rámci tohoto celku? Domnívám se, že jsme svědky konce jedné etapy dějin, která trvala od konce 90. let a byla charakterizovaná individualistickým pojetím politiky velkých západních států. Nyní ale konečně přichází doba, která bude přát inovacím, odvaze a společenství. Jedním z prvních odvážných kroků může být právě podpora vstupu Ukrajiny do Evropské unie.

Co z toho všeho vyplývá pro náš stát? Dle mého názoru to, že pokud budeme přicházet s inovativními nápady a nebudeme se bát být odvážní, můžeme opět hrát první ligu v evropské politice. Když se bude dařit Ukrajině, bude se dařit i nám. Buďme tedy odvážní a sebevědomí a buďme aktivní při vytváření nového politického i ekonomického uspořádání Evropy. Izrael nám v tomto může být opět vhodným příkladem: ačkoliv je známý jako „Start-Up Nation“, má nyní ambice stát se „Impact Nation“, neboli národem majícím ve světě vliv a dopad.

O novém uspořádání Evropské unie a roli České republiky musíme přemýšlet všichni. Politici, lidé z businessu, experti ze státní správy, profesionálové z různých sfér i akademici. Pojďme společně tvořit vizi, která vrátí Českou republiku zpět do čela evropské politiky nejen na nejbližší dny, ale na mnohem déle.

Publikováno se souhlasem autora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…