Petr Dufek: Letní skoro až symbolické nadechnutí služeb

09.11.2020 14:37

Po dramatickém propadu tržeb na jaře se většině služeb dařilo, avšak vykrýt předchozí propad bylo v podstatě nemožné.

Petr Dufek: Letní skoro až symbolické nadechnutí služeb
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Za celé třetí čtvrtletí se tak sice tržby ve službách zvýšily oproti tomu druhému o více než osm procent, avšak v meziročním srovnání nebo i třeba v porovnání s dobou před nástupem koronakrize byly stále o více než deset procent níže.

V každém oboru však byla situace více méně rozdílná, a tak při letmém srovnání je vidět, jak ošidná jsou tempa růstu. Asi nejlépe je to vidět u cestovních kanceláří, jejichž tržby se ve třetím čtvrtletí zvýšily o 171 %, avšak rostly z téměř nuly. I s tímto navýšením byly s tržbami o 83 % níže než loni. A téměř to samé je vidět i u letecké dopravy a v menší míře u ubytování (-46 %).

Anketa

Bude Joe Biden dobrý prezident USA?

10%
90%
hlasovalo: 10541 lidí

Léto službám pomohlo, ale zdaleka je nevrátilo do dřívějšího normálu. Navíc už v září začalo být stále více jasné, že oživení ve službách nebude mít ani dlouhého trvání. Tedy minimálně pro ty služby, které jsou spojeny s pohybem lidí (cestovní ruch, doprava, ubytování a stravování), které v říjnu a listopadu čeká další propad v důsledku druhé vlny pandemie.

Naproti tomu jsou zde však služby, kterým současná situace nahrává. Jsou to telekomunikace nebo IT a zejména pak poštovní a kurýrní služby poháněné boomem internetových obchodů. Je to sice jen menší část služeb, avšak v této době svižně vytváří nová pracovní místa a výraznou měrou vytvářejí předpoklady pro žádoucí sociální distanc.

Služby stáhnou ekonomiku ve čtvrtém kvartále do mínusu. Vzhledem k riziku dalšího prodloužení restriktivních opatření není vůbec jasné, jak moc bude tato část ekonomiky zasažena. Na rozdíl od jara se však zatím daří průmyslu, a tak by propad HDP v tomto období mohl být výrazně menší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…