Petr Dufek: Spotřebitelé budou ochotni utrácet

09.03.2015 18:16

Po lednovém sezónním zvýšení počtu nezaměstnaných začínají z trhu práce znovu přicházet pozitivní data. V únoru se již nezaměstnanost začala snižovat a to dokonce o trochu rychleji než jsme předpokládali.

Petr Dufek: Spotřebitelé budou ochotni utrácet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dělnice v továrně, ilustrační foto

Míra nezaměstnanosti v únoru poklesla na 7,5 %, což znamená meziroční zlepšení o více než jeden procentní bod. Fakticky to znamená, že počet nezaměstnaných je o 77 tisíc nižší než loni v únoru. Nezaměstnanost se tak postupně posunuje k hranici půl milionu, nicméně podporu v nezaměstnanosti pobírá jen necelá čtvrtina lidí bez práce.

Kromě pozitivního poklesu nezaměstnanosti je příznivou zprávou i rostoucí nabídka volných pracovních míst. Tentokrát jich už bylo skoro 69 tisíc. Jednoznačně nejvíce pracovních příležitostí je v Praze a Středočeském kraji. V poměru nezaměstnaných na jedno volné místo jsou na tom nejlépe – kromě Prahy – silně průmyslové regiony.

Za pokles nezaměstnanosti vděčíme především rostoucí ekonomice a konkrétně především průmyslu. Průmysl je jednoznačně odvětvím, které vytváří nejvíce nových pracovních míst a podílí se tak na celkovém zlepšování situace na trhu práce. ČR tak i nadále posiluje svůj průmyslový charakter, i když už nyní je zemí s nejvyšším podílem průmyslu na HDP v EU.

Snižování nezaměstnanosti přinesou i další měsíce. Předpokládáme, že se letos - po třech letech - podíváme pod hranici sedmi procent. To ještě dále posílí optimismus spotřebitelů a jejich ochotu utrácet. Soukromá spotřeba tak bude letos fungovat jako hlavní „tahoun“ ekonomického růstu v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…