Petr Fischer: Česká justice podstupuje nejtěžší zkoušku

10.05.2012 20:00

Kauza lobbisty Romana Janouška, který v opilosti naboural a následně přejel 51letou ženu vietnamského původu, jež skončila s vážnými zraněními v nemocnici, je naprosto výjimečný případ.

Petr Fischer: Česká justice podstupuje nejtěžší zkoušku
Foto: repro TV Prima
Popisek: Roman Janoušek po svém zadržení za jízdu v opilosti

A to nejen proto, že hlavním aktérem je vlivný přítel bývalého primátora Pavla Béma, který silně ovlivňoval nejen pražskou politickou scénu.

Janouškův čin totiž proběhl prakticky za přímého dohledu médií. Bylo to zločin celebrity on-line, kde už tudíž není nutné nic dalšího dodávat, stačilo vidět. Pochybnosti o vině vylučuje zvukový a obrazový záznam, na němž mohou všichni vidět opilého Janouška a následky jím způsobené nehody. Je to tedy zločin, u něhož by možná pachatel, podobně jako politici přistižení u neetického jednání, měl přesvědčovat veřejnost zastupovanou soudem, že nepochybil a aby justice teprve dokládala, že byl porušen zákon, když všichni přece viděli a vědí své.

Leč justiční systém funguje opačně, a to i v mediální demokracii, kde se, jak říká univerzální zpochybnění, leccos dá chytře zahrát. Presumpce neviny platí i u takto evidentních pochybení, a tak není divu, že pan Janoušek nyní intenzivně bojuje o mimosoudní vyrovnání a zejména pak o to, aby jeho čin nebyl posuzován jako úmysl, nýbrž jako prostá nedbalost v opilosti.

Česká justice tak podstupuje možná nejtěžší zkoušku polistopadového vývoje. Musí posuzovat spravedlivě, bez zohlednění tlaku společenské poptávky, přičemž je na první pohled jasné, že tato poptávka má tentokrát téměř až objektivní váhu a není zabarvena jen prostou touhou pomstít se na bohatém a vlivném člověku, který si tak trochu pohrával s politiky.

Vyšetřovatelé ani soudy jistě nesmějí podléhat veřejnému tlaku, ale neměli by podléhat ani tlaku peněz a společenského vlivu. Start kauzy, kdy policisté porušili téměř vše, na co jsou cvičeni a dali opilému Janouškovi nebývalou volnost, i její pokračování, kdy za bezpečností nedbalost padly jen symbolické tresty, stejně jako váhání nad výslechy a kvalifikací činu – to vše vyvolává podezření, že justiční systém může být spíše než silou veřejnosti vychylován penězi a neformálním, zákulisním vlivem.

Tento negativní, podezřívavý dojem, opřený o přesvědčivou vzpomínku na záběry z Janouškovy divoké jízdy, může rozptýlit jediné – spravedlivý veřejný soud. Těžko po tom všem může někdo zpochybňovat, že Janouškovo jednání nebylo zas tak společensky nebezpečné a že k soudu jako klukovina jednoho opilce vlastně ani nepatří. 

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…