Petr Hartman: ODS definitivně přišla o křeslo pražského primátora

19.06.2013 8:55

Občanská demokratická strana přišla o post pražského primátora. Definitivně to stvrdila dohoda, kterou uzavřeli představitelé TOP 09 s ČSSD. Sociální demokraté budou tolerovat menšinovou vládu „topky“ nad hlavním městem.

Petr Hartman: ODS definitivně přišla o křeslo pražského primátora
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Minimálně do podzimních komunálních voleb nebude Prahu spravovat občanská demokratická strana. Její představitel seděl v primátorském křesle nepřetržitě od doby, kdy tato strana vznikla a mohla se ve volbách ucházet o přízeň voličů. Bašta pravice byla jeden čas natolik nedobytná, že se objevilo rčení o tom, že by volby v hlavním městě vyhrála i Klausova tenisová raketa. Tento dojem mohlo umocnit drtivé vítězství v roce 2006, kdy ODS získala téměř 55 procent hlasů a v zastupitelstvu měla k dispozici pohodlnou většinu.  
 
Ta však přispěla spíše k posílení klientelistických vazeb, které se momentálně snaží rozkrýt protikorupční policie. Bývají spojovány se jmény typu Janouška či Rittiga a symbolizují odčerpávání peněz z veřejných zakázek na podezřelá konta. Takovéto pojetí politiky oslabuje postavení ODS nejenom v Praze.  
 
Ostatně v komunálních volbách 2010 dostali občanští demokraté v hlavním městě zhruba o polovinu hlasů méně než před čtyřmi roky. Vítězem se stala TOP 09. Občané dali jednoznačně najevo, že si přejí zachování pravicové vlády v Praze. Zároveň se očekávalo, že v křesle primátora zasedne představitel TOP 09. ODS se nakonec dohodla na koaliční spolupráci se sociálními demokraty, což vyvolalo vlnu odporu. Protestujícím se nelíbilo zachování vazeb, které si za dobu společného působení vytvořily. A v soužití občanských a sociálních demokratů nebylo až tolik podstatné, že ČSSD tehdy vystupovala v opoziční roli. V ní si počínala pasivně a byla k tomu motivována mimo jiné účastí zástupců sociální demokracie v nejrůznějších orgánech firem a institucí spojených s městem.  
 
Způsob vládnutí vytvářel dojem, že o miliardách vydávaných z rozpočtu hlavního města rozhodovaly spíše nejrůznější klientelistické vazby a zákulisní lobování, než otevřená soutěž. Nedotažený pokus tyto vazby zpřetrhat, ke kterému došlo během koaliční spolupráce občanských demokratů s TOP 09, bude nyní vystřídán menšinovým vládnutím „topky“. Její aktivita však bude velmi závislá na podpoře sociální demokracie. Přitom pražské vedení ČSSD reprezentují také lidé, kteří byli spjati s veřejností tolik kritizovaným korupčně-klientelistickým systémem. Rozložená ODS a jako jediná další alternativa komunisté však lepší variantu momentálně nenabízejí. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Divé činy v pozadí divočiny

9:39 Ladislav Jakl: Divé činy v pozadí divočiny

Až pojedu zítra (3. května) od Mariánských lázní směrem na Cheb, budu se dívat doprava. Což se na to…