Petr Hartman: TOP 09 se STANem

15.08.2012 21:49

Za dva měsíce se uskuteční krajské volby. Ten kdo v nich hodlá uspět, musí mimo jiné působit na veřejnost rozhodně a jednotně. Pokud se mu to nedaří, doplatí na to odlivem přízně.

Petr Hartman: TOP 09 se STANem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsednictvo TOP 09

V polistopadové historii se o tom názorně mohla přesvědčit celá řada politických stran. Mezi ně se nechce zařadit uskupení tvořené TOP 09 a hnutím Starostové a nezávislí. A protože se v poslední době objevily v médiích spekulace o jejich štěpení, mají potřebu veřejně demonstrovat, že tomu tak není. Mohou se přitom opřít o podepsanou dohodu o vzájemné spolupráci. Ta zatím platí do konce letošního roku a může být dále prodloužena. Pokud by se tak nestalo, mohlo by to přinést další komplikaci pro vládní většinu v dolní parlamentní komoře. Zda k tomu může dojít, o tom rozhodne výsledek krajských voleb.  

Zmiňovaný dokument totiž upravuje společný postup TOP 09 a Starostů a nezávislých hned při několika volbách. Konkrétně jsou v něm zmíněny troje. Jednak sněmovní v roce 2010. Potom komunální, které se konaly na podzim téhož roku a v neposlední řadě i blížící se krajské. A protože v době mezi podáním kandidátky a konáním voleb nelze smlouvu vypovědět, jsou v tuto chvíli bezpředmětné úvahy o tom, že by v řádu několika týdnů mohla vzájemná spolupráce skončit.  

Byť možná někteří členové hnutí Starostové a nezávislí by podobný krok přivítali. Představitelé koaličních vládních stran to zatím měli v regionálních volbách velmi těžké. Občané se totiž většinou rozhodovali na základě celostátní politiky a dávali svým hlasováním najevo, co si myslí o počínání kabinetu. Doplatili na to nejdříve sociální demokraté a později i ODS. Po modré barvě tak zemi zalila oranžová, která jasně dominovala ve všech krajích s výjimkou Prahy. I když letos v říjnu by situace nemusel být tak jednoznačná, přece jenom šance koaličních stran na úspěch nejsou zatím příliš vysoké. Platí to i pro TOP 09 se Starosty a nezávislými.  

Jak už z názvu druhého subjektu vyplývá, jde o hnutí sdružující především komunální politiky. A jejich šance na úspěch v regionálních volbách by mohly být vyšší bez vazby na druhou nejsilnější vládní stranu. Zvlášť v momentu, kdy se potýká se skandálem kolem vyšetřování nákupu letadel CASA, ve kterém figuruje politička z TOP 09 Vlasta Parkanová. Ostatně jednání, které předcházelo zbavení její imunity, ukázalo rozdílný přístup k této věci mezi představiteli TOP 09 a Starosty a nezávislými. Těm se nemusí líbit i některé reformní návrhy, které strana prostřednictvím ministra financí Kalouska, případně zdravotnictví Hegera prosazuje. Minimálně kvůli tomu, že většina úsporných kroků není veřejností kladně přijímána.  

Takže Starostové a nezávislí by podobným rizikům čelit nemuseli, kdyby nebyli spojováni s TOP 09. V této souvislosti však nelze zapomenout na to, že bez Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska a jejich projektu by jen těžko získali mandáty v poslanecké sněmovně a nemohli by se pyšnit ministerským křeslem. Dalším testem prospěšnosti vzájemné spolupráce byly na podzim téhož roku volby komunální. V nich se TOP 09 podařilo zvítězit ve dvou velkých městech a v těch ostatních rovněž nehrála podřadnou roli. Bez spolupráce se Starosty a nezávislými by tomu tak být nemohlo.  

Zkrátka oba subjekty se dosud potřebovaly a dokázaly ze vzájemného spojenectví těžit. Pochopitelně to bylo v době, kdy naděje vkládané do nově vzniklého uskupení nebyly ještě tolik konfrontovány s realitou. Zhruba dva roky už představují dostatečný časový prostor k vyprchání nejrůznějších iluzí, což se ostatně projevuje ve výsledku volebních preferencí. Ty klesají a úměrně tomu roste před blížícími se volbami nervozita. Proto představitelé TOP 09 podrážděně reagují na spekulace o případném ukončení spolupráce se Starosty a nezávislými.  

Pochybnosti by spíše než slova politiků mohl ukončit jediný čin. Tím je prodloužení smlouvy o dlouhodobé spolupráci. Vzhledem k tomu, že se o ní má začít jednat až po krajských volbách, bude mít jejich výsledek na další vztah mezi TOP 09 a Starosty a nezávislými větší vliv, než jsou politici ochotni nyní přiznat.

Publikováno se souhlasem vydavatele.
Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla