Petr Holub: Případ Šiška - kdo odsoudí soudního znalce

31.01.2015 10:11

Uplynulé desetiletí se odehrálo ve znamení tunelování veřejných zakázek. Zmíněná věta na náladě nepřidá, a právě proto se udržuje při životě naděje, že některé z loupeží budou potrestány.

Petr Holub: Případ Šiška - kdo odsoudí soudního znalce
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Je to aspoň kvůli pocitu, že všechno neskončí úplně špatně. Justice koneckonců zasahuje až po dokonání zločinu, a proto ještě nějakou dobu nepůjde vyloučit, že přece jen nastoupí.

V souvislosti s korupční minulostí se může omezený optimismus objevit po zprávě, že Vrchní státní zastupitelství v Praze podalo žalobu na průběh veřejné soutěže, při které chtělo Ministerstvo práce a sociálních věcí získat dodavatele na systém pro kontrolu sociálních dávek.

Zakázku za miliardu ministerstvo svěřilo světové softwarové firmě IBM a nejde se zbavit podezření, že přitom obešlo zákon o veřejných zakázkách.

Skutečná soutěž totiž neproběhla, ministerstvo pod dohledem náměstka Vladimíra Šišky uspořádalo jen tzv. „jednací řízení bez uveřejnění“. To znamená, že oslovilo předem vybraného zájemce a zakázku mu svěřilo, jak se říká „z ruky“.

Provádět taková jednací řízení se ovšem může jen u zakázek menšího rozsahu, u miliardových projektů je třeba zajistit posudek soudního znalce, podle kterého nemůže zakázku splnit žádná jiná firma.

Samozřejmě v případě dodávky manažerského informačního systému, je vyloučeno, že ho umí postavit jediná firma na světě. Znalecký posudek tedy mohl zkreslit skutečné parametry, a proto byl vedle náměstka Šišky obžalován ještě soudní znalec.

Už jenom že se případ dostal před soud, znamená průlom. Podezření na zneužití znaleckých posudků se vyskytly u řady zakázek, justice se však při nich dosud držela zpátky.

Pokud totiž dá soudní znalec razítko, tak zpochybnit jeho expertizu může jen další soudní znalec. A kdo z laiků může posoudit, který z obou znalců má pravdu.

Zdá se tedy, že státní žalobci narazili na relativně bezpečný model rozkrádaní veřejných prostředků. Bez toho, že státní zástupci případ ministerstva práce a sociálních věcí dotáhnou do konce, se přitom zavedená praxe nepodaří zlikvidovat.

Od politiků nejde v tomto směru čekat výraznou pomoc. Podobný případ se odehrál v Brně, kde Masarykova univerzita také uspořádala jednací řízení bez uveřejnění. Hodlá tak zakoupit dvě magnetické rezonance od firmy Siemens.

Rezonance vyrábějí nejméně další tři světové firmy, univerzita si však nechala vypracovat znalecký posudek, podle kterého je přístroj Siemensu zcela unikátní.

Mezitím vznikly další dva posudky, podle kterých rezonance Siemensu unikátní nejsou, navíc jsou koupeny za částku, která je o desítky milionů vyšší než činí obvyklá cena.

Spor měl rozhodnout ministr školství Marcel Chládek, kterého se poslanci ptali, jestli ministerstvo zakázku proplatí. Odpověděl neurčitě.

Existuje prý řada znaleckých posudků, které mají různé výsledky, a on sám nemůže jednoznačně říci, jestli je projekt v pořádku. „Nejzásadnější bude šetření Policie České republiky. Podle jeho výsledků bude ovlivněno i financování celého projektu,“ řekl Chládek.

Nejde o to, jestli je brněnský nákup v pořádku. Důležité je, že si ministr v případě sporných znaleckých posudků myje ruce jako Pilát a nechává justici, ať rozhodne za něho.

Nový případ náměstka Šišky naštěstí ukazuje, že na rozdíl od Chládka Vrchní státní zastupitelství v Praze u tohoto typu případů odpovědnost přijímá. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…