Petr Holub: Proč jít volit

25.10.2013 21:27

Předčasné volby zřejmě nejsou nikdy povznášejícím zážitkem. Voliči to poznali už v roce 1998 a teď se to po patnácti letech opakuje. Volební kampaň není příliš zajímavá, politici ani média nenašli obsah, kdy by se mohl odehrát nějaký konflikt. Předčasné volby prostě splní svou úlohu a vymění vládní garnituru, nic více, ale také nic méně.

Petr Holub: Proč jít volit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Už to je důvod jít dnes či zítra k volbám, pokud tedy nechci svůj postoj demonstrovat neúčastí. Přesto se nedá přejít skutečnost, jak vyprázdněná předvolební debata proběhla v posledních týdnech před volbami. Několik příčin se dá odhalit na první pohled. Pravice po pádu reformní Nečasovy vlády ztratila v zemi postavení, vytratila se tedy polarita mezi levicí i pravicí a spolu s ní i tvrdé konflikty o věcná témata. Ještě před minulými volbami bylo velmi poučné sledovat konflikt mezi levicovými lídry, kteří slibovali třinácté důchody, a pravicí, která varovala před neuváženým zvyšováním rozpočtových výdajů. Na základě této věcné debaty vyhrála pravice, která pak tři roky prováděla úspornou politiku. Věcnou debatu o tom, jak byla tato politika úspěšná, nebylo v předvolební kampani slyšet.

Rozpočtové otázky se prostě neřešily, i když je přerozdělování peněz prostřednictvím státního rozpočtu nejdůležitějším úkolem každé vlády. Mohlo by se říci, že volební debata je vlastně zbytečná, protože politici stejně nemyslí vážně, co říkají, a po volbách si stejně budou dělat, co chtějí. Tento postoj je ovšem naprosto alibistický, vždyť už od dob Platóna se právě v debatách hledaly odpovědi na složité otázky a řešení problémů. Důsledkem slabé a málo věcné předvolební debaty je tedy skutečnost, že nové či staronové strany ve vládě budou mít úplně čistý bianco šek, jak každoročně nakládat s rozpočtem, tedy s bilionem korun ročně.

Úsporná politika minulé vlády byla reakcí na hospodářskou krizi, její dopady na společnost přitom do určité míry ještě prohloubila. Tvrdé dopady krize na značnou část domácností teď bude přirozenou motivací pro volební účast značné části občanů. Tento fakt si pochopitelně uvědomují strany kandidující ve volbách, zároveň je dalším důvodem, proč je volební kampaň tak povrchní. Strany se snaží využít nespokojenost a hněv sociálních vrstev postižených krizí a omezují se proto na útočné projevy proti establishmentu, do kterého zahrnují ostatní soupeřící strany. Víc hlasů může dostat ten, kdo se představí jako rozhodnější odpůrce lidí odpovědných za dosavadní vývoj. O tom, jestli přinesly dosavadní úspory nějaký efekt, jestli v nich je třeba pokračovat třeba s určitou korekcí, případně jestli je dost peněz na utrácení požadované většinou populace, se vůbec nemluví. Politici nás zklamali, a hotovo.

Tento způsob kampaně opravdu není šťastný a nelze vyloučit, že věrohodnost tuzemské demokracie dostane další ránu v podobě rekordně nízké volební účasti. Dosud nejméně občanů přišlo volit do sněmovny v roce 2002, když byli občané znechuceni zákulisním vládnutím v období opoziční smlouvy. Tehdy volilo pouze 58 procent Čechů a podle některých předpovědí to může být letos ještě horší. Průběh volební kampaně je samozřejmě dostatečným důvodem, proč tentokrát návštěvu volební místnosti vynechat, i z tohoto pohledu však může mít účast ve volbách smysl – jako projev úcty k demokracii. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čím mladší uživatel internetu, tím víc trpěl za komunismu

20:30 Čím mladší uživatel internetu, tím víc trpěl za komunismu

Tento webový vtip připomíná dnes základní problém naší doby: totální nezájem o minulost, ignoranci h…