Petr Král: Inflace v září pod prognózou, dál mírně nad horní hranicí tolerančního pásma cíle ČNB

17.10.2020 18:02

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o vývoji inflace v září 2020

Petr Král: Inflace v září pod prognózou, dál mírně nad horní hranicí tolerančního pásma cíle ČNB
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Podle zveřejněných údajů vzrostla v září 2020 cenová hladina meziročně o 3,2 %. Inflace se oproti srpnu lehce snížila, zůstává přitom mírně nad horní hranicí tolerančního pásma dvouprocentního cíle ČNB. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní se spotřebitelské ceny v září meziročně zvýšily také o 3,2 %.

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19? (Ptáme se od 15.10.2020)

74%
26%
hlasovalo: 21991 lidí

Zářijový meziroční růst spotřebitelských cen byl 0,4 procentního bodu pod stávající prognózou ČNB. Znatelně pomaleji, než bylo očekáváno, rostly ceny potravin. Dochází přitom ke zvolnění cenové dynamiky či zlevňování některých – donedávna ještě výrazně zdražujících – položek, jako jsou maso, ovoce a zelenina. Ceny pohonných hmot v září meziročně propadly oproti prognóze výrazněji. Mírně nižší pak byl v září i příspěvek primárních dopadů změn nepřímých daní z titulu březnového zvýšení spotřební daně na cigarety. Meziroční jádrová inflace zůstává naopak ve srovnání s prognózou znatelně vyšší a odráží doznívání předchozí silné domácí poptávky a přechodně zvýšené tempo růstu nákladů firem. Růst regulovaných cen v září byl ve srovnání s prognózou jen lehce vyšší.

Zářijový vývoj inflace zapadá do kontextu zvýšené nejistoty týkající se skladby nabídkových a poptávkových faktorů, které stojí za pozorovaným cenovým vývojem v posledních měsících. Aktuální epidemická situace navíc výrazně prohlubuje nejistotu ohledně budoucího ekonomického a cenového vývoje v České republice. Zatím byl přitom vývoj inflace kvalitativně v souladu se stávající prognózou ČNB. Podle této prognózy inflace setrvá nad 3 % do konce letošního roku, neboť výpadek příjmů firem v období koronavirové pandemie a růst jejich nákladů bude působit ve směru pokračujícího zvyšování cen, a to i přes hluboký pokles poptávky a celkové ekonomické aktivity. K výraznějšímu snížení inflace dojde až začátkem příštího roku v návaznosti na zmírnění růstu domácích nákladů, lehce posilující kurz a zchlazení trhu práce. Z hlediska struktury k tomu přispěje jádrová inflace a především ceny potravin. Sníží se také dynamika regulovaných cen díky zvolnění růstu cen elektrické energie. Naopak propad cen pohonných hmot plynoucí z předchozího kolapsu světových cen ropy odezní. Na horizontu měnové politiky se inflace sníží k 2% cíli ČNB a v jeho v blízkosti setrvá i v roce 2022.

Petr Král
ředitel sekce měnové

Vyšlo na webových stránkách České národní banky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…