Přemysl Čech: Slunce, seno a pár reaktorů

25.05.2015 7:34

Před pětadvaceti lety jsme si plnými doušky užívali nově nabyté demokracie a v jejím jménu demonstrovali skoro proti všemu.

Přemysl Čech: Slunce, seno a pár reaktorů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Větrné elektrárny

Pokud jde o energetiku, volali jsme po zrušení rizikových jaderných elektráren, chtěli jsme zavřít čoudící uhelné elektrárny a vadili nám i velké vodní elektrárny. Fotovoltaika v dnešní podobě tehdy ještě neexistovala, ale určitě bychom ji smetli také.

To dnes je jiná. Vláda tento týden schválila Aktualizaci státní energetické koncepce. Stalo se tak ve stejný den, kdy se na Filipínách znovu zjevil guru Jára, který jakoby odháčkoval tápání české energetiky v posledním desetiletí. Máme tedy jasno. Opravdu? 

Evropská energetika totiž jasno nemá. Její dvacítkový scénář, který měl do roku 2020 snížit o dvacet procent emise skleníkových plynů, taky spotřebu a dosáhnout dvacetiprocentního podílu obnovitelných zdrojů, uvedl evropskou energetiku spíš do chaosu.

Mají se prolomit těžební limity uhlí v severozápadních Čechách? 

Dosáhl toho, že elektřina je v Evropě podstatně dražší než v USA nebo Číně, se všemi negativními dopady na konkurenceschopnost. Jednotná energetická politika je v praxi v nedohlednu a za druhé, není vůbec jasné, zda ji lze efektivně prosazovat například při zcela protichůdných názorech jednotlivých států na využívání jádra nebo obnovitelných zdrojů.

Evropská unie se v současné době potýká se stoupající poptávkou po energiích, nestabilními cenami a dokonce hrozí přerušování dodávek. To vše za situace, kdy je třeba snižovat dopad energetického odvětví na životní prostředí.

Aktualizovaná česká koncepce nabízí hned šest variant vývoje. Už to ukazuje na její nejednoznačnost a absenci jasné a rozhodné cesty, ale dejme tomu, že se to v nečitelné evropské situaci dá pochopit.

Její optimální varianta počítá s posílením jaderných zdrojů. Nic nového – stavět jaderné bloky v Tetově, Blahutovicích a severních Čechách chtěl už minulý režim.

Dnešní rozhodnutí přichází v době, kdy právě před rokem ČEZ zrušil tendr na dostavbu Temelína. A přichází v době, kdy vláda sice ví, že nechce garantovat výkupní ceny elektřiny z jaderných zdrojů, ale neví, jak jejich výstavbu financovat, pokud současné propočty naznačují, že se jejich stavba nemusí vyplatit.

Jasné stanovisko se tedy přesouvá do roviny proklamativní. Podobné je to s odhady, jak do energetického mixu zasáhne uhlí. Jak mohu slibovat jakákoliv čísla, když nevím, jak to dopadne s limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách?

A jasný požadavek vyrábět v roce 2040 18 – 25 procent energie z obnovitelných zdrojů ve světle nejasné evropské regulace také ztrácí své zřetelné kontury.

Zatím se nic moc neděje. Asi pětinu u nás vyrobené elektřiny v pohodě vyvážíme, takže rezervy pro naši spotřebu máme. Ale ekonomika se otřepala, posiluje a bude potřebovat větší porce elektřiny a některé energetické zdroje se v dohledné době dostanou na nebo za hranici své životnosti.

Co dál, má říct právě Aktualizace státní energetické koncepce. A ta zcela jasně říká, že v příštích letech budeme elektřinu v Česku vyrábět z jádra, obnovitelných zdrojů, uhlí a plynu. A v tom se zcela jistě nemýlí. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…