Radko Kubičko: Rozsudek nad Věcmi veřejnými

14.04.2012 12:50

Soud s politiky Věcí veřejných byl několikrát nazván soudem nad touto politickou stranou. Stranické manýry, které při něm vycházely najevo, dokazovaly velmi nestandardní profil člena vládní koalice. Asi by bylo zbytečné dělat si iluze, že v jiných stranách se nedějí podobné věci. U Věcí veřejných však probíhaly v takové míře, že se tomu místy ani nechce věřit.

Radko Kubičko: Rozsudek nad Věcmi veřejnými
Foto: Ladislav Škarda
Popisek: Vít Bárta u soudu

Politici Věcí veřejných vyprali své špinavé prádlo rovnou na veřejnosti a o způsobu své politiky si ještě pořídili nahrávky, aby se jejich chování zachovalo budoucím generacím. 

V této logice je proto třeba označit dnešní rozsudek nad politiky Bártou a Škárkou za rozsudek nad Věcmi veřejnými. I když je zatím nepravomocný a obžalovaní už ohlásili odvolání, které nevyloučila ani státní zástupkyně, rozsudek morální v rovině politické kultury je už pravomocný dávno. Lidé typu Bárty a Škárky nemají v politice co dělat a vůbec se do ní neměli dostat. 

Obvodní soudce Šott zvažoval argumenty obžaloby i obhajoby a vynesl rozsudek, který se jeví být logickým a myslet si o něm může každý, co chce. A taky už se tak děje, i když zatím bohužel méně podle rozumu, ale více podle zainteresovanosti mluvčího na kauze. Každý ho však musí respektovat a změnit ho může jen odvolací soud. 

Odůvodnění rozsudku, které soudce četl přes hodinu, je vlastní hrdelní verdikt nad Věcmi veřejnými. Soudce v něm v podstatě shrnul praktiky, které Věci veřejné do politiky přinesly a nešetřil při tom nikoho, ani Bártu, Škárku nebo údajnou poškozenou, bývalou předsedkyni poslaneckého klubu Kočí. 

Potvrzuje se opět, že Věci Veřejné byla soukromou firmou, kde se její neformální šéf Bárta snažil zavazovat si své příznivce i odpůrce finanční motivací. Zároveň však při údajném odhalování těchto praktik byly použity jiné, neméně odpudivé metody, které zřejmě odpovídaly všeobecné vnitrostranicky nastavené laťce. 

Loutkový šéf strany John možná má pravdu, že Věci Veřejné nic neukradly a nezapojily se do tunelování státních zakázek a že právě proto možná na ně byl vyvinut tlak. Ano, jenže tento tlak neunesly způsobem, který s sebou přinesl ještě horší efekty, než proti kterým chtěly bojovat. Stejně jako v boji za demokracii není možné užívat nedemokratických metod, ani v boji proti korupci nelze korumpovat. Škárka, Bárta i Kočí se zajisté mohou soudit dál a hnát své případy třeba do Štrasburku. Pro českou politiku ale mohou udělat jen jediné – okamžitě z ní odejít.

Vyšlo na rozhlas.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.