Radomír Jáč: Český spotřebitel se nemusí obávat viditelného zdražování

17.03.2016 19:58

Ceny průmyslových výrobců v únoru prohloubily svůj meziroční pokles. Totéž platí o výrobních cenách v zemědělství. Celkový vzkaz je jasný: na straně výrobců panuje v české ekonomice i nadále absence inflačních tlaků. Cenové tlaky ze strany producentů jsou na počátku letošní roku navíc slabší, než co předpokládala ČNB ve své prognóze zveřejněné počátkem února. Spolu s vývojem spotřebitelských cen dávají údaje za první dva měsíce letošního roku jasný vzkaz: český spotřebitel se nemusí obávat žádného viditelného zdražování ani v letošním roce, což je zároveň dobrá zpráva pro výhled spotřeby domácností.

Radomír Jáč: Český spotřebitel se nemusí obávat viditelného zdražování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Ceny průmyslových výrobců klesají především v důsledku vývoje cen komodit (ropa, kovy, potraviny), absence inflačních tlaků je ale patrná i u oborů s vyšší přidanou hodnotou. Pro zajímavost, ČNB ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala pro letošní první čtvrtletí meziroční pokles cen průmyslových výrobců v průměru o 2,5 %, průměrný pokles těchto cen za leden a únor dohromady ovšem činí již 3,7 %.

Prohloubení meziročního poklesu cen zemědělských výrobců naznačuje, že se letos zřejmě nedočkáme ani výraznějšího nárůstu cen potravin v regálech obchodů, nicméně alfou a omegou pro vývoj těchto cen ve druhé polovině roku bude letošní úroda.

Únorová data každopádně potvrzují, že na straně tuzemských výrobců trvá jasná absence inflačních tlaků. Tuzemské domácnosti se tak nemusí obávat výraznějšího růstu cen ani v letošním roce. Pokud je ale prostředí nízkých cen spojeno se zdravím růstem spotřeby domácností a HDP jako celku, což je přesně případ české ekonomiky, tak bych v souvislosti s nízkou inflací nehovořil o riziku deflace. Pro české domácnosti je nízká inflace příznivým faktorem pro jejich peněženky a tedy také pro jejich ochotu a schopnost dále zvyšovat spotřebu. Spotřeba domácnosti by ostatně měla letos být hlavním tahounem růstu české ekonomiky jako celku.

Autor je hlavní ekonom investiční společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…