Stanislav Kliment: Estonský premiér nechápe krok svého ministra?

08.11.2015 21:40

Premiér Estonska Taavi Roivas prohlásil, že nevidí smysl žádat od Ruska náhradu údajné škody způsobené v období od roku 1940 do roku 1991 “okupací” Sovětským svazem.

Stanislav Kliment: Estonský premiér nechápe krok svého ministra?
Foto: archiv
Popisek: Pobaltí

Ministři spravedlnosti pobaltských zemí – Estonska, Lotyšska a Litvy - podepsali ve čtvrtek v Rize memorandum o spolupráci ohledně takových požadavků. Rõivas uvedl, že se jednalo o iniciativu ministra spravedlnosti Estonska Urmase Reinsalu a krok nebyl projednán estonskou vládou. „Je to iniciativa Reinsalu. Já sám jsem o tom nic nevěděl, neprojednávali jsme to ve vládě. Nechápu, v čem je praktický smysl takového požadavku.

Toto téma už dávno zastaralo. Nevidím v něm žádnou perspektivu. Co chceme získat? Nejen v Rusku, ale i v mnohých zemích Západu tato iniciativa vyvolala údiv,” řekl v pátek Rõivas v pořadu „Ve studiu je premiér" v rádiu Vikerraadio. Zprávu přinesla agentura Sputnik. Podle slov ministra spravedlnosti Estonska Urmase Reinsalu, Rusko je přímým následníkem SSSR. Ministři spravedlnosti potvrdili, že právě bezprostřednost právního následnictví umožňuje pobaltským zemím uplatňovat tyto nároky vůči RF.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…