Štěpán Křeček: Cestovní ruch dostal ránu na solar plexus

11.05.2020 11:53

„Cestovní ruch dostal v prvním čtvrtletí ránu na solar plexus. Ve druhém čtvrtletí přijde další úder, z kterého se již řada podnikatelů v cestovním ruchu nevzpamatuje a definitivně ukončí činnost,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Cestovní ruch dostal ránu na solar plexus
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Podle Českého statistického úřadu dosáhl počet hostů ubytovaných v hromadných ubytovacích zařízeních v prvním čtvrtletí letošního roku úrovně 3,1 milionu. To představuje meziroční pokles o 22,2 procenta. V porovnání s loňským rokem se počet zahraničních návštěvníků snížil o 26,1 procenta a domácích hostů ubylo o 18,1 procenta.

Z počtu 3,1 milionu hostů bylo 1,1 milionu hostů ubytováno v Praze. Druhý nejvyšší počet hostů o velikosti 304 tisíc dorazil do Královéhradeckého kraje. V dalších krajích již počet hostů nepřesáhl úroveň 300 tisíc. Nejmenšího počtu ubytovaných hostů o velikosti 73 tisíc bylo dosaženo v Pardubickém kraji.

Nejvíce ubytovaných cizinců pocházelo v prvním čtvrtletí letošního roku z Německa. Celkem jich bylo ubytováno 335 tisíc. Na druhém místě byli s velkým odstupem Rusové, kterých bylo ubytováno 115 tisíc. Třetí v pořadí skončili Poláci v počtu 114 tisíc. Naopak Číňané vypadli z první desítky nejčastějších ubytovaných cizinců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…