Štěpán Pekárek, Jan Kozák: Neukojená očekávání

30.10.2013 16:33

V médiích se po volbách do Poslanecké sněmovny ČR nejčastěji skloňuje pravděpodobná budoucí koalice stran ČSSD, ANO 2011 a KDU-ČSL. Je zřejmé, že dominantní postavení v této koalici budou mít první dvě vítězné strany a to ANO 2011 a ČSSD. Před tím než koalice vznikne, je nutné zhodnotit možná rizika, která plynou s této třaskavé spolupráce.

Štěpán Pekárek, Jan Kozák: Neukojená očekávání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Spolupráce koaličních stran stojí a padá na proklamovaných volebních programech a z nich vznikajících závazků vůči voličům. Jaké ústupky od volebních programů mohou voliči očekávat?

Stěžejním tématem předvolebního boje byla diskuze o přímých a nepřímých daních. Sociální demokraté slibují obnovení snížené sazby DPH z vybraných produktů (knihy, léky), zároveň chtějí zavést zvýšení daně z příjmů fyzických a právnických osob. „Daň z příjmu fyzických osob nastavíme jako progresivní se dvěma sazbami ve výši 15 % a 27,5 % ze stávající superhrubé mzdy, což odpovídá 20 % do 100 000 Kč a 30 % nad 100 000 Kč z hrubé mzdy,“ tak hovoří volební program ČSSD. Strana vedená Andrejem Babišem bude také usilovat o nižší sazby DPH na knihy a léky, zároveň však odmítá zvýšení přímých daní.

Panující shoda o budoucnosti DPH je zřejmá, bude však záležet na politickém vyjednávání, která strana ustoupí ze svých požadavků na přímé daně.

Dalším předmětem zájmu, nejen českých ekonomů, je názor politických stran na zadlužování České republiky. Pozice ANO 2011 je jasná, ve svém programu se zavazuje k maximálnímu deficitu veřejných financí 3 % HDP a postupnému vyrovnávání veřejného rozpočtu. Sociální demokraté se přímo k budoucím schodkům veřejných financí nevyjadřují, avšak lze s úspěchem pochybovat, že realizaci volebních slibů bude možné financovat pouze navrhovaným zvýšením přímých daní. Bude zajímavé sledovat, jak se obě strany v budoucí koaliční smlouvě s tímto rozporem vypořádají.

V důchodovém systému sociální demokraté chystají zrušení nově zavedeného II. pilíře a návrat ke zvýhodněnému spoření ve III. pilíři. Naproti tomu ANO 2011 chce zachovat a posílit spoření ve II. pilíři formou zavedení automatického členství s možností vystoupení z tohoto pilíře s možností jeho dobrovolného opuštění. V této pro všechny důležité oblasti panuje naprosto odlišná představa o jeho budoucím vývoji.

Ve výše uvedeném jsou jasně patrné značné rozdíly ve volebních programech možných koaličních partnerů. Po vyhlášení výsledku voleb by občané měli mít možnost si alespoň částečně utvořit očekávání ohledně budoucího směřování státu. Je smutným konstatováním, že po skončení současného volebního klání zůstala voličova touha po jasných očekáváních stále neukojena. Tato nejistota ovlivňuje nejen voliče jako takové, ale i rozhodování podniků a dalších subjektů pohybujících se na trhu. S velkou pravděpodobností se tato nejistota negativně promítne do samotné ekonomiky. Konečně je nasnadě si položit otázku, zda rozložená nefungující strana, může vůbec dostát svému volebnímu slibu o dobře fungujícím státu.  Andreji a Slávku, ukojte své voliče!

Štěpán Pekárek, Jan Kozák

Tento materiál je publikován na základě spolupráce mezi ParlamentnímiListy.cz a Národohospodářskou fakultou VŠE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VŠE

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Zbytečná svoboda

9:13 Milan Knížák: Zbytečná svoboda

Viděl jsem rozhovor DVTV s paní Olivovou, která se představuje jako umělkyně a pedagožka. Není ani j…