Tereza Spencerová: Bezpečné zóny v Sýrii? Stará forma s novým obsahem

10.05.2017 15:47

Uplynulý týden přinesl do syrské války další zlom -- dohodu mezi Ruskem, Tureckem a Íránem o vyhlášení čtyř „deeskalačních“ zón.

Tereza Spencerová: Bezpečné zóny v Sýrii? Stará forma s novým obsahem
Foto: Tereza Spencerová
Popisek: Uprchlický tábor poblíž Aleppa

Plné znění dohody z kazachstánské Astany, která okamžitě získala podporu syrské vlády, je ZDE, nicméně v kostce je řeč o provincii Homs (severně od stejnojmenného hlavního města), o provincii Idlíb u tureckých hranic, která je baštou džihádu, o východě provincie Damašek a o jihu Sýrie u jordánských hranic, odkud podle mnoha názorů hrozí americká invaze. Dohoda, za niž se -- zatím ovšem jen slovně -- zaručují všichni tři signatáři, předpokládá, že budou s okamžitou platností „ukončeny boje“ a „nastoleny podmínky pro dobrovolný návrat uprchlíků“. Současně s tím kolem těchto oblastí vzniknou nárazníkové zóny a checkpointy, které bude syrská armáda ovládat společně s „rebely“. Tím jakoby Rusko a Írán po šesti letech války akceptují existenci „umírněných“ džihádistů, ovšem za podmínky, že svou „umírněnost“ prokáží tím, že se zřeknou svého dosavadního spojenectví s Al Kajdou (o Daeši ani nemluvě) a začnou proti nim sami bojovat.

Už samotný vznik „deesakalačních“ nebo třeba „bezpečných“ (chcete-li) zón byl leitmotivem turecké politiky ve válce Sýrii, jejímž cílem bylo vytvoření klidových zón pro protiasadovský džidhád, a to včetně džihádu hlásícího se k Al Kajdě. Podobný výsledek předjímala i rusko-americká dohoda z loňského září, kterou ale Pentagon vzápětí zmařil masakrem syrských vládních vojáků v Dejrizoru. O vágně definovaných bezpečných zónách kdysi mluvil i Donald Trump, byť zřejmě o zcela jiných, prokurdských. Fakt, že Rusko a Írán nyní na tuto formu, ovšem se svým vlastním obsahem, přistoupily, „zklidňuje“ všechny zúčastněné. Turecký prezident Recep Erdogan má své „zóny“ a tím i uchovanou tvář. Trump také jako by dosáhl svého a celý nápad „opatrně“ podporuje. „Podmínečně“ souhlasí i Saúdy utvořená a financovaná syrská „opozice“, přičemž změnu saúdského postoje k syrské válce ilustruje i obnovené členství Sýrie v Lize arabských států. Rusko a Sýrie mají svůj klid pro své vlastní plány. A „umírnění“ rebelové konečně dostali své „bezletové zóny“, byť za takřka kapitulačního předpokladu, že se postaví po bok Sýrie, Ruska a Íránu a přitom skousnou, že jim „Turek“ vrazil kudlu do zad.

A nejen to. Dohoda, kterou mnozí „umírnění“ ve jménu další spolupráce s explicitními sunnitskými teroristy ihned odmítli, předpokládá současně i zákaz amerických a „koaličních“ náletů proti vybraným regionům. USA sice takové omezení okamžitě odmítly, nicméně po několika telefonátech mezi ministry zahraničí USA a Ruska se nabízí výhled na obnovení spolupráce v Sýrii. Přesně, jak to už americká strana avízovala – žádné samovolné útoky a raději kooperace, aby nenastal kritický okamžik, který by vedl ke vzájemné válce. Namísto toho přichází dialog – po Rexi Tillersonovi, který se v Moskvě setkal s Putinem, jedná Lavrov ve Washingtonu s Trumpem. Suma sumárum, souhlasem s „deeskalačními zónami“ Západ a NATO – konkrétně USA a Turecko – po šesti letech konfliktu v Sýrii přiznává, že teroristická Al Kajda je fakt špatná.  

Vytyčené oblasti byly hlavními místy bojů vládních vojsk a jejich spojenců proti džihádu, a tak dohoda zmírnila intenzitu války v celonárodním měřítku. Současně pokračují i evakuace džihádistů z okolí Damašku nebo z poslední „jejich“ oblasti v Homsu; jako už tradičně se přesouvají do „svého“ Idlíbu. K selance má ovšem syrská válka daleko. Neboť, namátkou:

-- Turecko pokračuje v bombardování kurdských pozic v Iráku a na severovýchodě a severozápadě Sýrie. Právě syrským Kurdům budou USA z Trumpova rozhodnutí dodávat i těžké zbraně, na což Ankara vzpurně varuje, že se terčem turecké armády mohou stát i američtí vojáci, kteří aktuálně slouží coby „nárazník“ mezi Turky a Kurdy na severovýchodě, zatímco ruské oddíly tutéž funkci plní u Afrínu na severozápadě.      

-- Na východě Sýrie kurdské jednotky v rámci Syrských demokratických sil (SDF) už takřka vytlačily Daeš z Tabky a soustředí se na ovládnutí tamní přehrady, která je severně od města. Je to fakticky poslední „zastávka“ ofenzívy SDF proti Rakká, „hlavnímu městu“ Daeše v Sýrii a Iráku. Podle stále častějších spekulací Pentagon shromažďuje na jihu Sýrie a v Jordánsku „rebely“ k pochodu přes poušť na Rakká také z jihu. Výsledkem by bylo rozdělení Sýrie „vejpůl“ a ustavení jakési americké enklávy v pouštích východní Sýrie. Není ovšem jasné, zda bude Pentagon – v rámci formující se Trumpovy zahraniční politiky – k takovému kroku vůbec „připuštěn“. (Nemluvě o tom, zda si nestabilní Jordánsko může dovolit aktivní účast v bojích proti Daeši a neriskovat přitom přelití „odvetné“ teroristické války na své území.)

-- Sami Kurdové chtějí Rakká výhledově připojit ke svému budoucímu území, nicméně jejich plány jsou mnohem ambicióznější – nově hovoří o kurdské autonomii, která by podél tureckých hranic sahala až ke břehům Středozemního moře. Opět platí, že není vůbec jisté, zda budou k takovému kroku „připuštěni“, přinejmenším proto, že Erdogan bude v rámci nové dohody výměnou za „zradu“ Al Kajdy zcela jistě požadovat co nejmenší poválečné kurdské zisky.

-- Pozice Daeše a Al Kajdy jsou možná otřeseny už do té míry, že může být reálné uvažovat o jejich spojení, čemuž až dosud bránily mocenské a ideologické rozpory. Daeš v každém případě na vývoj situace v Sýrii reaguje vysíláním sebevražedných atentátníků a masakry po celé zemi.

-- Západní politika v Sýrii utrpěla ránu, když lídr syrské frančízy Al Kajdy pochválil protežované a dokonce oscarové „záchranáře“ z Bílých přileb coby „skryté bojovníky naší revoluce“. Mimochodem, právě Bílé přilby se v Idlíbu prý přesouvají do města Aríha, což vyvolává spekulace o tom, že se může blížit nějaký další „Chán Šajchún“.

-- Vyhlášení „deeskalačních“ zón může do určité míry omezit moc Al Kajdy a džihádistů v Idlíbu, kteří až dosud měli přes tureckou hranici zcela otevřenou cestu k doplňování bojovníků i zbraní. Pokud budou tyto zdroje v nynější rámci dohody alespoň „přiškrceny“, bude možné začít uvažovat o syrské a ruské ofenzívě proti Idlíbu. Až dosud na takovou operaci podle všeho neměly vojenskou kapacitu.

-- Syrská armáda se místo toho mezitím vydává podél dálnice do Bagdádu směrem k iráckým hranicím, ale především k Dejrizoru, který je stále z části ovládán Daešem. Operace ale může být úspěšná pouze v případě, že „deeskalační“ zóny budou fungovat a Daeš nebo americké letectvo nedostanou příležitost sabotovat zásobovací trasy syrské armády, které jsou v poušti vzácné a proto i zranitelné.

-- Ačkoli dohoda o „neeskalačních“ zónách už vstoupila v platnost, není jisté, jak dlouho vůbec bude platit, neboť jeden z jejích signatářů, turecký prezident Recep Erdogan, je změnami názorů a politiky proslulý. Saúdové, Katar a další monarchie Perského zálivu se ho jistě budou snažit „uplatit“ zpět k podpoře džihádu, včetně Al Kajdy a Daeše, zatímco Rusko s ním normalizovalo vztahy a už také zahájilo výstavbu podmořské části plynovodu, který Ankaře do budoucna zajišťuje trvalé zisky. Není ovšem vyloučeno, že Ankara může kývnout na oboje.

Tož tak nějak by to v kostce mohlo být…

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…