Vaše Věc: Čeští občané jsou „homosexuálním adopcím“ nakloněni

30.07.2016 11:00

CVVM se ve svém nejnovějším průzkumu veřejného mínění zaměřil na postoje české veřejnosti k právům homosexuálů. Ukazuje se, že česká veřejnost je ve své většině adopcím dětí partnera nakloněna.

Vaše Věc: Čeští občané jsou „homosexuálním adopcím“ nakloněni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod hrdosti homosexuálů Prague Pride 2014

CVVM se v tomto průzkumu občanů ptal na to, zda se domnívají, že by přiznání osoby k homosexualitě lidem v jejich městě či obci způsobilo potíže. 48 % dotázaných se domnívá, že by takové přiznání problémy způsobilo (z toho 11 % myslí, že by to problémy způsobilo zcela určitě a 37 % se domnívá, že problémy by přišly téměř jistě) a 43 % dotázaných se domnívá, že by takové přiznání problémy nezpůsobilo (11 % je o tom přesvědčeno rozhodně a 32 % spíše).

Statisticky více přesvědčení o tom, že by přiznání k homosexualitě způsobilo potíže, jsou lidé starší 60 let, kteří uvádějí, že mezi svými známými či přáteli žádného homosexuála nemají.

Co se týká práv, která by homosexuálové měli mít, vidí to dotázaní CVVM takto:

Homosexuální partneři by měli mít právo uzavřít registrované partnerství, o tom je přesvědčeno 74 % občanů, a 21 % se domnívá, že by homosexuálům registrované partnerství umožněno být nemělo. O tom, že by homosexuálové měli mít právo adoptovat dítě svého partnera, je přesvědčeno 62 % občanů, opačný názor na věc má pak 29 % dotázaných. Právo uzavřít sňatek by homosexuálům posvětilo 51 % občanů, 43 % by sňatky homosexuálů povolit nechtělo. Adoptovat děti „z ústavů“ by homosexuálům povolilo 48 % občanů, a naopak 43 % občanů by bylo proti.

Z uvedených údajů je jasně vidět, že česká společnost se domnívá, že je více homofobní, než skutečně je. 48 % lidí se domnívá, že by přiznání k homosexualitě lidem v jejich městě či obci způsobilo problémy, ale v žádné v dále zkoumaných kategorií (RP, adopce dětí partnera, sňatek a adopce dětí „z ústavů“) se proti těmto právům nevyslovilo více než 43 procent dotázaných, a nikdy to nebylo více, než kolik by jich práva, na něž se výzkum ptal, homosexuálům dala. Pro většinu lidí zkrátka homosexualita žádným problémem problémem, nebo alespoň ne velkým.

Registrované partnerství, které se podařilo prosadit vládě pod mým vedením, dnes podle CVVM podporuje 74 % občanů. To je o 13 % více než v roce 2006, kdy tento zákon poslanecká sněmovna schválila (ani tehdy ovšem podpora veřejnosti nebyla vůbec nízká, pro bylo 61 % a proti 30 %). Lidé zkrátka vidí, že uzákoněním registrovaného partnerství se v České republice nic hrozivého nestalo a lidé si na to, že se partneři stejného pohlaví mohou registrovat, prostě zvykají a vadí jim to čím dál tím méně.

Nejdiskutovanějším tématem současnosti je jistě adopce vlastních dětí partnera registrovaným partnerem. Toto téma svým příspěvkem výrazně oživila poslankyně ČSSD Nytrová, která se pod vlivem podivné literatury (neví už jaké) a diskusí pod články na internetových serverech domnívá, že homosexuálové hodlají uzákoňovat sex s dětmi… Prostě hlouposti.

S adopcemi dětí partnerů nemá problém 62 % dotázaných, a proti je naopak pouze 29 %, podpora adopcí dětí jednoho partnera druhým partnerem je tedy dokonce vyšší než podpora uzákonění registrovaného partnerství v době jeho schválení. To ukazuje, jak velkou politickou chybu udělal B. Sobotka jako předseda ČSSD, když na poslankyni Nytrovou za její veřejně pronášené bludy udělal jen bububu.

ČSSD v současném personálním složení vedení a ve složení, jaké má její programové a marketingové zázemí, není schopna přijít s volebním programem, který by ke straně přitáhl nové voliče, nejlépe nové skupiny voličů. Měla by tedy dělat alespoň vše pro to, aby své dosavadní voliče praktickou politikou neodpuzovala. A to se jí, viz příklad Nytrové, také nedaří… Následky těchto přehmatů se samozřejmě projeví ve výsledcích voleb… A pro ČSSD, která je v současnosti a zatím nejsilnější politickou stranou v zemi, a vlastně jedinou českou levicovou vládní stranou, můžou být tyto výsledky hodně nepříznivé …Ostatně i B. Sobotka by si - pokud jde o vztah k homosexualitě - měl dát ruku na srdce. Za šest let, co určuje politiku ČSSD, neudělal pro tuto menšinu vůbec nic. Možná proto, že si myslí něco podobného jako Nytrová.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.