Viliam Buchert: Na co zástupce Ištvan a plukovník Šlachta pořád neodpovídají

25.07.2013 7:33

Kauza Nagyová vypukla před téměř šesti týdny. Přestože kvůli ní padla vláda a politická scéna se ocitla v silných turbulencích, nejsou otcové akce, olomoucký státní zástupce Ivo Ištvan a šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta, schopni odpovědět na několik zásadních otázek.

Viliam Buchert: Na co zástupce Ištvan a plukovník Šlachta pořád neodpovídají
Foto: top09.cz
Popisek: Viliam Buchert

Takže (bez ohledu na to, co kdo spáchal či nespáchal) si je zopakujme:

- Proč jsou tři nesouvisející věci, vyšetřování kolem lobbistů Romana Janouška a Ivo Rittiga, zneužívání vojenské tajné služby a záležitosti kolem několika exposlanců ODS, spojeny do jediné kauzy? Jaké je pro to opodstatnění?

- Komu patří zabavené desítky kilogramů zlata a 120 až 150 zabavených milionů? Byl to v tomto případě jen trik pro uchlácholení veřejnosti?

- Jak je po kauze s Vítem Bártou možné, že Ištvan nevěděl, že na konání exposlanců ODS se na určité časové období vztahuje imunita? Nevěděl snad ani o rozhodnutí Nejvyššího soudu v kauze Bárta?

- Pokud šlo v prvopočátku o vyšetřování aktivit Janouška a Rittiga, proč se právě s nimi nic neděje? Neměl být postup přesně obrácený?

- Proč policie a žalobci tvrdí, že akci spustili kvůli možnému útěku jednoho z obviněných, Romana Bočka, když tento člověk měl odletět na dovolenou za rodinou a měl jí dopředu svým zaměstnavatelem schválenou? To si policie nezjistila?

- Proč nebyl vzat do vazby šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda a je vyšetřován na svobodě? Proto, že se jako jediný přiznal? Jak se pak jeho údajný zločin liší od bývalého ředitele Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka, který ve vazbě zůstal?

- Proč byli teatrálně převáženi obvinění v poutech? Jde snad o nebezpečné vrahy a loupežníky? Utekla by mnoha skvěle vycvičeným a ozbrojeným chlapům Jana Nagyová z auta?

- Pokud celá kauza půjde do ztracena (a dnes to tak téměř vypadá), jakou zodpovědnost pánové Ištvan a Šlechta z toho vyvodí?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Viliam Buchert

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…