Viliam Buchert: Nástup Václava Klause oslabí ODS, TOP 09 i nové strany

27.08.2013 18:50

4,33 procenta a 226 527 hlasů. Tato čísla, která získala v roce 2010 ve volbách do Poslanecké sněmovny Strana Práv Občanů Zemanovci, straší dodnes Jiřího Paroubka a ČSSD. Přispěla k odstoupení Paroubka z čela socialistů a jeho tehdejší stranu připravila o vládnutí. Něco podobného se může stát v říjnu pravicovým stranám, když se exprezident Václav Klaus jakýmkoli způsobem zapojí do předčasných voleb.

Viliam Buchert: Nástup Václava Klause oslabí ODS, TOP 09 i nové strany
Foto: top09.cz
Popisek: Viliam Buchert

Nástup exprezidenta odebere jednoznačně body především ODS, z které k němu utečou nejenom hlasy, ale i někteří občanští demokraté. Podobně jako si Miloš Zeman postupně ochočil sociální demokracii, může i Klaus rozebírat na součástky svoji kdysi rodnou stranu. Přitom vůbec nezáleží na tom, zda si to ODS přeje či nikoli. Účast Václava Klause v aktivní politice bude mít důsledky také pro TOP 09 a další hnutí a strany, které se dnes označují jako pravicové. Ztráta dalších procent pro ODS a topku přispěje k ještě většímu drolení pravice a dál posílí levicové tendence, které jsou v Česku již nějakou dobu patrné.

Hodně samozřejmě záleží na tom, s kým vším by se Klaus propojil. Ale podceňovat se nedá zejména fakt, že dlouholetý prezident patří do „silné svaté trojice“ porevoluční politiky (Havel, Klaus, Zeman). Poukazování na jeho podíl na často zpackané privatizaci doby minulé či letošní nepodařenou amnestii, o což se ODS a TOP 09 jistě pokusí, nemusí u zklamaných voličů pravice zabrat. Budou dál hledat alternativu. Tou Václav Klaus skutečně je, protože strana Svobodní či Suverenita Jany Bobošíkové to při vší jejich snaze nejsou. A že pravicovým seskupením rozhodně není ANO Andreje Babiše, jak její guru tvrdí, ví úplně každý.

Počet Klausových přívrženců sice není nijak závratný, ale pořád existují. Zejména jsou to někdejší i současní voliči ODS. Ta se tak může stát brzy ještě více rozhádanou a marginální stranou. Před několika lety se totiž také zdálo, že levicový důchodce z Vysočiny, který údajně objímal stromy v lese a občas vyrazil s gumovým člunem na rybník, už nemá v české politice šanci a místo. Jenže dnes Zeman objímá stromy na Pražském hradě a z jeho lednového zvolení se pravice i část levice dodnes nevzpamatovala.

Podcenit Václava Klause proto nejde. I kdyby nakonec dosáhl jen na několik procent hlasů, ovlivní to pravici na dlouhá léta. Zjistíme to přesně za dva měsíce.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…