Vít Klíma: Zavede Řecko vedle Eura i lokální měnu?

22.06.2015 18:19

V současné době neexistuje žádný právní předpis, podle něhož by šlo Řecko „vykopnout z eurozóny či EU, po němž volá Německo i část české veřejnosti.

Vít Klíma: Zavede Řecko vedle Eura i lokální měnu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Euroměna, ilustrační foto

Řecko ani nemůže, aniž by porušilo právní rámec eurozóny dobrovolně opustit Euro jako hlavní platební měnu. Instruktivní článek k tomuto tématu napsal do idnes.cz Vít Beneš z Ústavu mezinárodních vztahů (zde), který laskavému čtenáři doporučuji k přečtení.

Na co můj jmenovec pozapomněl je fakt, že nic Řecku nebrání zavést lokální měnu (z minulosti dobře známou Drachmu), platnou pouze pro vnitřní trh. Vypláceli by se v ní například platy a důchody a platilo se s ní i v obchodech. V zavedení lokální měny zřejmě spočívá plán „B" řecké administrativy. Na rozdíl od „restrikcí" na straně důchodů a platů", jak jej požaduje „Velká trojka", jež by podvázaly rozvoj vnitřního řeckého trhu, zavedení lokální měny by mohlo být naopak impulsem k jeho rozvoji. Žádný bankrot pak Řecku nehrozí. Drachem si mohou vytisknout tolik, kolik jich budou potřebovat.

Řecko hraje s EU „vabank"

Vzhledem k tomu, že odchod Řecka z eurozóny by musely odsouhlasit všechny členské státy, a to včetně Řecka samého, nachází se eurozóna v patové situaci. Navíc politické náklady odchodu Řecka z EU, případně i z NATO by mohly mnohem vyšší, než finanční ztráty, které by EU, pravda, snadno přežila. Právě tato skutečnost dovoluje Řecku hrát s EU „vabank".

Němci mají dobré právníky a Angela Merkel si je nemožnosti „vykopnutí Řecka", bez jeho souhlasu, jistě dobře vědoma. V současnosti se tak hraje o jediné: jak to udělat tak, aby se „vlk nažral a koza zůstala celá".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…