Zbyněk Klíč: Proč by pan Hudeček neměl být pražským primátorem

20.06.2013 14:01

Dlouho očekávané a tak trochu předvídané rozhodnutí je tady. Tomáš Hudeček se bude dnes ucházet o post pražského primátora. Většinou jednoho hlasu (svého) ve své straně a za posty ve výborech pro ČSSD získal podporu na nejvyšší magistrátní post. Existuje však několik důvodů, proč by primátorem být neměl.

Zbyněk Klíč: Proč by pan Hudeček neměl být pražským primátorem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Hudeček

1.  Pochybný proces rozhodování kandidovat na primátora

Pan Hudeček svoji kandidaturu obhajuje i odpovědností poprat se s výtkami z povodní. Je to poněkud úsměvné. Nejenže čtrnáct dní na rozhodnutí o kandidatuře je poměrně krátká doba, zarazí také, pokud jej srovnáme s Hudečkovými výroky během záplav. Při nich totiž, pokaždé když byl na pražskou politiku tázán, odvětil novinářům, že na takové myšlenky nemá nyní čas. Je proto paradoxní, že pouhých několik dní po odeznění povodní již pan zastupující primátor ke svému přesvědčení stát se řádným primátorem dospěl. Buď na to v době povodní, v rozporu se svými prohlášeními, opravdu myslel, nebo byl rozhodnut již dávno před záplavami. Ať tak či onak, s veřejností hrál stínovou hru. Pokud však není někdo na rovinu schopen svoji ambici ihned deklarovat, nemůže v občanech vyvolávat důvěru.

2. Jednání při povodních

Samostatnou kapitolou, proč by Tomáš Hudeček neměl být novým prvním mužem Prahy, je jeho chování při povodních. Nejenže byl kritizován za nekompetentní řízení (viz zde), ale zcela zjevná byla jeho neschopnost komunikovat se starosty městských částí. Tento fakt nemá co dělat s konkrétními opatřeními, ale zcela reálnými výtkami starostů vůči Hudečkovi k nekomunikaci, aroganci a nečinnosti z jeho strany. Pokud chce být Tomáš Hudeček zvolen primátorem, který bude zastupovat celou Prahu, měl by se s těmito výhradami jasně popasovat, chvat s volbou primátora však spíše dokazuje, že o takové vyřešení nemá zájem. Jak pak může spolupráce s městskými částmi v takové situaci probíhat, je zřejmé….

3. Hudečkova nekompetentnost

Současný pražský neformální lídr TOP 09 považuje svoji „novost“ za pozitivum, tento argument však může mít i odvrácenou tvář. Protože to, že Hudečka nikdo za skoro dva roky v roli prvního zástupce primátora nezná, odkazuje spíše na jeho neschopnost se prosadit, malou pracovitost nebo nezájem udělat cokoliv pozitivního. Takový člověk však není předurčen pro nošení primátorského řetězu.

4. Mediální divadlo

Tomáš Hudeček byl v době povodní skoro pořád v televizi, a to třeba i v době mezi jednáními krizového štábu, kdy ostatní starostové připravovali svoje městské části na příchod velké vody. Nechci hned zkraje podsouvat panu zastupujícímu primátorovi zlé úmysly, něco to však značí o neschopnosti s problémem povodní cokoliv skutečně dělat a logické snaze to zamaskovat mediálním humbukem. Typickým příkladem toho bylo vyhlášení plošného zákazu otevření mateřských škol přes média, aniž by o tom starostové městských částí něco věděli, byť se s nimi zastupující primátor viděl hodinu předtím na krizovém štábu…

5. Nezkušenost

Tomáš Hudeček se, pokud bude zvolen, stane nejmladším pražským primátorem. To může být za určitých okolností oživením pro pražskou politickou scénu, takový kandidát by však musel předstoupit před veřejnost s hodnověrným pozitivním programem. To však pan Hudeček nedělá. Jeho cíle, mezi které zařadil minimalizaci škod a revizi předchozích rozhodnutí, jím rozhodně nejsou. Argument, že kandidát na primátora není z Prahy, by mohl sice být laciným, pokud by se však neprojevil v negativním smyslu právě při povodních, když tento člověk ani nevěděl, že v Praze tečou i jiné toky než Vltava….

6. Malá podpora

Na jednání zastupitelského klubu TOP 09 získal nominaci převahou jednoho hlasu, tedy svého. Těžko může mít primátor respekt, když jej ještě před nástupem do úřadu podporuje s bídou polovina jeho vlastních lidí.

Zvolení Tomáše Hudečka se tedy dnes zřejmě stane realitou. Je však dobré, aby ti, kteří pro něj zvednou ruku, věděli, koho ve skutečnosti volí a jaké to bude mít důsledky. Mohli bychom se totiž dočkat situace, že pro Prahu by bylo lepší rok do voleb přečkat bez primátora, než s Hudečkem….

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…