Babák (VV): Další Kalouskova chyba

15.06.2012 9:28

Poslanci VV dnes hlasovali proti schválení Státního závěrného účtu za rok 2011, a to kvůli nedostatečnému výběru daní a vyššímu rozpočtovému schodku.

Babák (VV): Další Kalouskova chyba
Foto: VV
Popisek: Poslanec Michal Babák

„Ve Státním závěrečném účtu se opět projevil nedostatečný výběr daní a to neuvěřitelných 30,7 miliard Kč, což považujeme za velkou chybu ministerstva financí. Miroslav Kalousek se v důsledku toho znovu uchýlil ke kroku, který kritizujeme už zhruba rok - opět sáhl do rozpočtové kapitoly Všeobecná pokladní správa a do kapitoly Státního dluhu, kde bylo k dispozici zhruba 35 miliard “vaty” (záměrného přebytku), aby „zalepil“ díru, která vznikla v důsledku nižšího výběru daní,“ argumentuje v souvislosti s dnešním hlasováním poslanec VV Michal Babák.

Podle jeho slov však ani tento Kalouskův trik nestačil k udržení plánovaného schodku státního rozpočtu ve výši 135 miliard korun. Závěrečný účet totiž ukázal, že stát nakonec hospodařil se schodkem 142 miliard. „Deficit je o sedm miliard vyšší, což byl další důvod, proč poslanci Věcí veřejných pro schválení ruku nezvedli. Miroslav Kalousek by z jeho překročení měl vyvodit důsledky, zvláště když před rokem do médií prohlašoval, že v takovém případě dá svoji funkci ministra financí k dispozici,“ připomíná Babák.

Jednání o Státním závěrečném účtu bylo bouřlivé,  což odpovídá faktu, že jde závažný dokument, který obsahuje údaje o výsledcích rozpočtového hospodaření minulého roku,  přehled o ekonomickém vývoji i o státním dluhu. „Považujeme proto za chybu, že ministr Kalousek nebyl dnešnímu jednání, nejspíš v souvislosti s kauzou Vlasty Parkanové, z větší části přítomen,“  dodává poslanec Michal Babák.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

20:18 Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke smrti a umírání.