Bém: Pražská agonie

25.05.2013 17:00

V politice se dělají podrazy, lže se, slibuje a neplní, soupeří, obchází, přemlouvá, vyhrožuje... Jsou to velmi nepříjemné, nicméně v podstatě průvodní jevy v boji o moc a politickou sílu, schopnost prosadit si své zájmy a oslabit protivníky.

Bém: Pražská agonie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý primátor Prahy Pavel Bém

To, co se ale nyní stalo a stále ještě děje na pražské radnici, je v podstatě kanibalismus vylepšený trhoveckým pokřikováním, ze kterého by měl posluchač vyrozumět, že si začal ten druhý a rozkopl mi bábovičku.

Skutečným neštěstím tohohle kupletu je, že bábovičku představuje hlavní město, a jeho pomyslné rozkopnutí ovlivňuje životy půl druhého milionu lidí. Bylo by velice ubohé a hloupé projevovat teď škodolibost nad tím, co se stalo. Mám spíš strach, protože situace vážná je, a obávám se, že nemá dobré řešení.

Dlouho jsem říkal, že politika současného vedení radnice je - mírně řečeno - politikou Potěmkinovou. Za nepřetržité proklamace toho, jak zuřivě bojuje nová rada s korupcí a vyčerpaně napravuje zločiny dob minulých, se překvapivě dlouho dařilo schovávat fakt, že ti, kdo stojí v čele Prahy, nic neumí, řízení města nerozumí a jediným cílem, který mají, není blaho Pražanů, ale udržet se na místech co nejdéle. Protože to, co má možnost veřejnost sledovat je důkazem místo slibů. Ukřivděnost na straně jedné, hrané odhodlání na straně druhé. Obviňování se z toho, kdo je neschopnější, kdo víc lže, neplní rukou dané dohody, kdo nepracuje, kdo víc stojí o primátorský řetěz či atraktivní rezorty, to vše odhaluje fakt, který je jasný už dávno - že na radnici se poslední téměř tři roky nedělá politika, ale politikaření. Nedělá se práce, ale podtrhy. Vím, v jakém stavu jsem hlavní město předával, a nebudu zastírat, že mi velmi vadilo poslouchat lži o tom, že bylo všechno špatně a spanilá jízda nově příchozích zdědila jen Augiášův chlív.

Snadno viditelná realita proti sobě staví: vyrovnaný rozpočet, splacené dluhy, realizované klíčové infrastrukturní investice, včetně ochrany města před povodní v roce 2010 a zadlužené, nefungující, stagnující město v roce 2013.

Pravdou také je, že z fungujícího mechanizmu se nečinností a nekompetentností některých představitelů radnice stalo zadřené soukolí, které funguje více méně samospádem. I to bude ale jen dočasné a je otázkou nepříliš dlouhé doby, kdy některé významné oblasti zkolabují úplně - za všechny jmenujme dopravu či informatiku. Ty, kteří přijdou po stávající garnituře, nebudou mít lehkou situaci, a já mám podezření, hraničící s jistotou, že budou na drátcích vedenou marionetou, která bude plnit zadání někoho jiného. A pro pozorovatele pozornější asi není velkou záhadou, kdo to je a bude i dál. Svým způsobem je efektivita tohoto intrikování a míra destrukce z něj plynoucí obdivuhodná. V podstatě poslední, a dlužno dodat ojedinělou, demonstrací jakési jednoty byl okamžik, kdy byla radě předána sdělení obvinění. A to, myslím, mluví za vše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Bém

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Lidé celého světa musí tlačit na politiky, aby to vraždění zastavili

7:02 Fiala (SPD): Lidé celého světa musí tlačit na politiky, aby to vraždění zastavili

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru.