Bursík (SZ): Welcome to Prague, Secretary Clinton

04.12.2012 14:49

Management ČEZu nadšení politiků pro jádro nesdílí, ale využívá je k likvidaci konkurence.

Bursík (SZ): Welcome to Prague, Secretary Clinton
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Bursík

Ministryně zahraničí Spojených států dnes navštívila na několik hodin Prahu, aby podpořila šance japonské firmy Westinghouse (o které si tady v Česku myslíme, že je americká) v tendru o nové jaderné reaktory v Česku.

Vyhlašovatelem soutěže na výstavbu reaktorů je vlivná polostátní elektrárenská společnost ČEZ. Ta vytvořila v Česku unikátní systém, kterým propojila vlastní ekonomickou moc s mocí politickou. Základní motivací ČEZu je obhájit status quo, tedy ovlivnit pravidla působení na elektroenergetickém trhu tak, aby odradila konkurenci od samotné úvahy na český trh vstoupit. A protože podobný, byť slabší vliv na politiku aplikují i společnosti těžící uhlí či dodávající centrální teplo, neděje se v Česku ve směru modernizace energetiky nic, vůbec nic. Vítejte v muzeu uhlí, páry a atomu, paní Clintonová!

ČEZ má vlastní legislativní odbor, který navrhuje vládní návrhy zákonů (sic!). ČEZem dlouhodobě najatá lobbyistická firma zajišťuje pro parlament "odborné" semináře a zákony se přijímají či mění na míru této firmě. ČEZ se na oplátku stará o dlouhodobé politické kariéry nejvlivnějších politiků a podle řady veřejných vyjádření i o skryté financování jejich volebních kampaní. Nejkřiklavějším případem současnosti je náměstek ministra životního prostředí. Pan Hlaváč nejdříve pracoval v ČEZu, odkud šel do politických funkcí náměstka ministra a nyní se za odměnu za to, co v politice vykonal, vrací zpět do manažerské funkce v ČEZu.

Nesolidnost zadavatele tendru, pro který přijíždíte lobovat, lze doložit na příkladu bývalého generálního ředitele Martina Romana. Toho vyšetřovala a možná i v současnosti vyšetřuje kriminální policie. V době, kdy zastával funkci generálního ředitele a.s. ČEZ, byl - podle zveřejněných smluv - současně skrytým podílníkem (beneficiary) ve společnosti Appian Machinery vlastnící plzeňskou Škodovku. Roman inkasoval prostřednictvím fondů na Kajmanských a Panenských ostrovech podíly na zisku ze zakázek o objemu v řádu milionů dolarů, které firma Appian Machinery získala bez výběrového řízení od Romanem řízeného ČEZu. Konflikt zájmů par excellence. V době, kdy skandál vrcholil a Roman musel odstoupit z funkce, ho vláda jmenovala předsedou dozorčí rady ČEZu. A je to. Vítejte v ČEZku.

Co je v poplatku za distribuci?

Hospodaření ČEZu nepodléhá kontrole Nejvyššího kontrolního úřadu. Společnost ČEZ Distribuce, která účtuje domácnostem nejvyšší poplatky za distribuci elektřiny v Evropě (v r. 2013 budou tvořit celou třetinu konečné ceny elektřiny), není povinna zadávat zakázky na základě transparentního výběrového řízení. Nikdo netuší, co je v poplatku za distribuci zahrnuto (a schováno). Je více než pravděpodobné, že ČEZ Distribuce vyvádí zisky mimo regulovanou distribuční společnost tím, že předražuje externě zadávané zakázky.

Vedle popsaného reputačního rizika ohrožuje projekt výstavby nových jaderných reaktorů také ekonomika projektu. Dlouhodobý pokles tržní ceny elektřiny neumožňuje výstavbu jaderných reaktorů bez státem garantovaného úvěru a další přímé podpory, např. státem garantovanou výkupní cenou. Zkušenosti s výstavbou jaderné elektrárny Flamanville III ve Francii (EPR reaktor) ukazují veliký rozptyl odhadu výrobních nákladů, a to mezi 79 až 166 EUR/MWh elektřiny. Je zjevné, že při dnešní tržní ceně elektřiny na forwardovém trhu pro rok 2013 na úrovni 45,65 EUR není výstavba nových jaderných bloků ekonomicky realistická.

Management ČEZu si je pravděpodobně vědom ekonomického rizika výstavby nové jaderné elektrárny a na výstavbě asi zájem nemá. Nadšení politiků pro jádro nesdílí, ale velmi šikovně je využívá k neetické likvidaci konkurentů na elektroenergetickém trhu. Zatímco německé elektrárenské společnosti čelí silnému konkurenčnímu tlaku výrobců elektřiny z decentralizovaných obnovitelných zdrojů, ČEZu se daří, ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu, Energetickým regulačním úřadem a parlamentními politickými stranami, konkurenci likvidovat.

Bereme, co je z USA, ale ...

Paní ministryně Clintonová, my, kteří máme strach z návratu a vlivu komunistů a kteří si vážíme podílu vaší země na obnově naši demokracie, vás v České republice vidíme tisíckrát raději než prezidenta Putina. Jde to tak daleko, že když před nás postaví dvě naprosto stejné krabičky od sirek a o jedné z nich nám řeknou, že je z USA, vybereme samozřejmě tu americkou. Považuji za poctivé vás však upozornit na to, že v souvislosti s tendrem na nový Temelín hrozí - dáno propojením zadavatele zakázky s politické elitou - reputační riziko, korupce a ekonomické fiasko.

Text vyšel v LN, 3. 12. 2012

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Bursík

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…