Chládek: Dobešův plán na financování regionálního školství zlikviduje venkovské školy

20.12.2011 19:20

ČSSD zásadně odmítá koncepční záměr reformy systému financování regionálního školství z dílny ministra školství Josefa Dobeše, který podle našeho názoru výrazně naruší systém předškolního, základního a středního vzdělávání.

Chládek: Dobešův plán na financování regionálního školství zlikviduje venkovské školy
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Hrozí navíc i naprostou likvidací vysokého procenta venkovských škol, což výrazně sníží prestiž menších obcí. Posílení podpory soukromým školám navíc „zavání“ tichým záměrem ministra Josefa Dobeše o privatizaci systému regionálního školství.

Materiál je podle nás zcela nepřipravený a dokazuje nekoncepčnost a nesystémovost postupů současného ministra Josefa Dobeše.

Co Dobešův plán přinese?

Zavádí například institut „optimálně naplněné třídy“, který bude zřizovatele nutit ke slučování tříd a rušení škol. Další, co je v plánu obsaženo, je snížení rozpočtu pro veřejné školství, což výrazně ovlivní kvalitu vzdělávání. Návrh dále hrozí výrazným rozkolísáním systému regionálního školství, kdy školy nebudou mít dostatek času se na radikální změnu připravit. S přechodným obdobím, které by tuto komplikaci částečně řešilo, plán vůbec nepočítá. Plán Josefa Dobeše chce dále omezit kompetence krajů a obcí na školství a naopak výrazného posílení pravomocí MŠMT, ač na to úřad nemá kapacitu.

Ministerstvo tedy bude centrálně určovat, který obor je prospěšný a který nikoliv. Bez dostatečné znalosti reálií v tom či onom regionu však tento postup může vést ke snížení konkurenceschopnosti na trhu práce v některých regionech. Náklady na celou věc přitom ponesou zřizovatelé – tedy kraje a obce – aniž by bylo v jejich rozpočtech počítáno s navýšením. Dobešův plán navíc zvýší podporu pro soukromé školy, kdy bude např. MŠMT krýt prostředky nově i na jejich provozní výdaje. Rušení veřejných škol a navýšení podpory soukromým školám tak zavání snahou o privatizaci systému regionálního školství. S tím ČSSD absolutně nesouhlasí.

Z praxe senátora za středočeský obvod Rakovník mohu říci, že pokud bude plán Josefa Dobeše uveden do praxe, bude to v tomto regionu znamenat likvidaci 75 - 80% venkovských škol!

Vyzývám proto Josefa Dobeše, aby svůj likvidační návrh, který sníží úroveň vzdělávání a bude znamenat likvidaci stovek venkovských škol, stáhl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

16:21 Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro let…