Dienstbier: Je na čase odstranit přetrvávající nerovnost mezi manželstvím a registrovaným partnerstvím

16.08.2012 22:15

Prezidentský kandidát Jiří Dienstbier a stínová ministryně pro lidská práva a rovné příležitosti Michaela Marksová-Tominová na společné tiskové konferenci podpořili umožnění adopce a výchovy dětí páry stejného pohlaví.

Dienstbier: Je na čase odstranit přetrvávající nerovnost mezi manželstvím a registrovaným partnerstvím
Foto: ČSSD
Popisek: Prezidentský kandidát Jiří Dienstbier

Fakt, že registrovaní partneři tuto možnost stále nemají, je podle nich výrazem latentní netolerance, která je stále přítomna v českém veřejném prostoru. I proto je důležité podporovat konání festivalu Prague Pride, jenž je připomenutím nesamozřejmosti tolerance k menšinám. Michaela Marksová-Tominová při této příležitosti připomněla smutnou skutečnost, že „v mnoha zemích je homosexualita stále považována za zločin, za který může hrozit dokonce i trest smrti.“

Jiří Dienstbier v této souvislosti poznamenal, že „je povinností prezidenta zachovávat ústavu a vystupovat v zájmu všech lidí v ČR. Pražský hrad a prezident by měly být vzorem české společnosti a klást důraz na ochranu lidských práv a menšin, aby jejich příslušníci dostali prostor žít svobodně jako i jiní lidé v ČR.“ Výroky Václava Klause na adresu organizátorů festivalu jsou proto podle něj velmi nevhodné, neboť ve společnosti vyvolávají netolerantní nálady.

Prezidentský kandidát dále zdůraznil, že při posuzování zákona o adopci je nutné brát ohled především na zájmy dítěte, pro nějž je milující rodina vždy lepší než sebelepší ústavní péče. Je proto připraven iniciovat jednak navrácení zákona o registrovaném partnerství do Zákoníku práce, jednak umožnění adopce a výchovy dětí homosexuálními páry.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii