Doktor: V kauze Budvar musíme přijmout speciální zákon

15.03.2012 14:27

Projev na 36. schůzi Poslanecké sněmovny dne 15. 3. 2012

Doktor: V kauze Budvar musíme přijmout speciální zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Doktor

Děkuji za udělené slovo, dobrý den. Můj příspěvek bude relativně krátký. Vycházím zejména z toho, že jsem se sám jako poslanec Parlamentu České republiky snažil, a to po dvakráte, zařadit bod týkající se předmětné věci. Chápu aktivitu poslanců, kteří ve světle výsledků hlasování Poslanecké sněmovny o mém návrhu nebo o mých návrzích navrhli zřídit vyšetřovací komisi a sám tedy dosvědčuji, že legitimita, minimálně oprávněnost a naléhavost tohoto návrhu, je zcela autentická.

S lítostí a za trochu symbolický také považuji fakt, že v probíhající debatě není přítomen pan ministr zemědělství, kteréhožto já jsem svými návrhy trápil, a on měl v zásadě jako člověk a jako ministr zemědělství unikátní, jedinečnou a také mimořádně efektivní příležitost odpovědět na řadu mých otázek, které jsem mu navrhoval k odpovědi, a sice odpovědět, že veškeré mé obavy jsou liché a že veškeré atributy činností té tzv. státní kontroly jsou v souladu se zákony o státní kontrole a v souladu se zákonem o finanční kontrole ve veřejné správě. Nestalo se tak. Nestalo se tak ani v průběhu jednání Poslanecké sněmovny, ani v případě jeho repliky na můj naléhavý tón a na mé sdělení Poslanecké sněmovně a nestalo se tak ani pohříchu v odpovědi, kterou zaslal členům zemědělského výboru, neb ta se týká vystoupení úplně někoho jiného, ta se týká vystoupení Martina Doktora, nikoliv Michala Doktora.

Vzhledem k tomu, že v Budějovickém Budvaru, národním podniku probíhá projekt transformace, který po mém soudu, vyžaduje-li něco, pak tedy vyžaduje vysokou míru loajality, korektnosti a také informovanosti, to znamená preciznosti všech, kdo se k dané věci vyjadřují, shledávám, že v zásadě pouze výčet a opakování výroků, kterých se dopustil na adresu národního podniku Budějovický Budvar sám pan ministr, výrazně, výrazně zhoršuje možnost efektivně transformaci, tedy přechod z národního podniku na akciovou společnost, dokončit, neb v řadě jeho výroků leží efektivní základ, který použije-li protistrana ve snaze zabránit dokončení procesu transformace, který musí být - a to tady podtrhnu a možná i zopakuji - který musí být podle mého hlubokého přesvědčení proveden přijetím speciálního zákona, tedy speciálního zákona projednaného a přijatého Poslaneckou sněmovnou, resp. Parlamentem České republiky, pak tato transformace výroky pana ministra zemědělství je efektivně narušena, resp. schopnost českého právního prostředí dosáhnout efektivně tohoto koncového stavu výrazně ohrožována.

Já jsem záměrně uvedl onen projekt transformace a toho mnou sledovaného vyvrcholení, tedy přijetí speciálního zákona, jako důkaz a úkaz svého druhu, neb jsem si spíše jist, že většina parlamentních stran v tuto chvíli zastoupených v Poslanecké sněmovně se shoduje za prvé na tom, že tento projekt má být proveden - dopovím jen, že na něj dohlíží tedy zástupci řady parlamentních stran přímo v dozorčí radě, včetně člena sociální demokracie hejtmana Zimoly - a za druhé, shodují se na tom, že to má být provedeno speciálním zákonem. Pohříchu, na této věci samé není děláno vůbec nic. To znamená, že tento parlament ve svém řádném funkčním období končícím roku 2014 tento projekt nemůže stihnout. Právě v kontrastu této informace a po těchto zjištěních považuji za naprosto nepochopitelné, nepřijatelné, aby na adresu subjektu Budějovický Budvar, národní podnik zaznívaly z pohledu a z pozice zřizovatele věty, které zaznívaly v uplynulých dnech či měsících.

Žádám, bude-li zřízena vyšetřovací komise, aby se tato ve speciálním bodu svého jednání zabývala plněním si povinností členů dozorčí rady. Považuji za naprosto skandální, že absolutně největším absentérem na jednání dozorčí rady jsou lidé vyslaní přímo Ministerstvem zemědělství, tedy zřizovatelem, a že jsou to titíž lidé, kteří pak nešetří subjekt, který měli kontrolovat z moci dané zřizovatelem, tedy ministrem zemědělství, subjekt, který měli kontrolovat svou účastí na řádném jednání dozorčí rady, pak ostřelují, obávám se, precizovanými a vypřemýšlenými - vypřemýšlenými ve smyslu dosaženého efektu nebo dosahovaného efektu - výroky v médiích.

Budu hlasovat pro zřízení této komise, jakkoli je mou povinností oznámit, že mám formálně střet zájmů, neb jsem bývalým členem dozorčí rady, neb se mi tedy může stát, že sám budu vyšetřovaný, resp. tím, kdo bude předvolán k jednání této vyšetřovací komise. Děkuji.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

16:21 Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro let…